"САЩ са инвестирали стотици милиони във военна инфраструктура и обучение на българската армия и не може да се твърди, че Вашингтон използва безплатно бази у нас", това заяви и.д. посланикът на Съединените щати у нас и шарже д'афер Джъстин Фридман по време на пресконференцията за покупката на изтребители F-16 за българските ВВС.

Коментарът му дойде в отговор на журналистически въпрос. Репортер от партийната телевизия на "Атака" преповтори стара теза на Волен Сидеров - че САЩ злоупотребяват с базите у нас и дължат на България милиони, предаде bTV. На въпрос дали не може САЩ да ни подарят поне половината самолети, щом ползва безплатно базите ни, дипломатът отговори:

"Имаме различна дефиниция на "безплатно" (като специално произнесе думата на български)".

През последните 25 години САЩ са инвестирали над 300 млн. долара за базите и за обучение, подчерта той и отбеляза, че 5000 български военнослужещи са били обучавани отвъд Океана.

"Това е инвестираното от САЩ в България. Да, използваме тези бази, които ние помогнахме да се изградят. И България ги използва, защото сме партньори, работим заедно в НАТО и ставаме по-силни, когато сме заедно", категоричен беше Фридман.

Само преди дни номинираната от президента Доналд Тръмп за нов посланик на САЩ в България - кюрдката Херо Мустафа, беше изслушана за поста пред американския Сенат.