Вчера не успях да присъствам на протестите в подкрепа на президента, тъй като по това време бях на разпит в специализираната прокуратура. Основната тема беше дали се познавам с Пламен Бобоков и какви са функциите ми като главен секретар.

Това заяви пред bTV Димитър Стоянов, главен секретар на президента. Той уточни, че нито се познава, нито си е писал с господин Бобоков и че го познава само от телевизията.

Димитър Стоянов определи акцията в Президентството като безпрецедентна и допълни, че той остава главен секретар на президента и няма причина да не бъде такъв. "Обиските, които бяха извършени в президентската институция определено са прецедент и в голяма определеност създават впечатлението за краха на модела на управление Борисов-Пеевски. Такива действия на прокуратурата уронват престижа не толкова на президентската институция, а колкото на България пред международната общност.

Думите на президента вчера бяха изключително силни пред хора от наистина различни политически общности", каза още Димитър Стоянов.

Главният секретар на президента все пак уточни, че естествено президентската институция и хората работещи там могат да бъдат проверявани. "Всеки български гражданин може да бъде проверяван, но можеше вчерашните обиски да не се правят толкова показно и с участието на толкова въоръжени хора", допълни Димитър Стоянов.

"Интересно е защо прокуратурата не се интересува от едно шкафче, с едни пари вътре и кюлчета злато, защо същата тази прокуратура не се интересува защо един министър не си е събрал ДДС-то - над 16 милиарда лева, защо същия този министър не си е потърсил 700 милиона лева от хазарта и така нататък. Защо прокуратурата работи с двоен аршин", попита още той.

"Президентската институция е отворена институция и вчера сме оказали абсолютно съдействие. Надявам се и другите институции да го направят, най-вече се надявам прокуратурата да си свърши работата и да отиде да поработи и в едни други институции, не само в президентската", каза още главният секретар на президента.

Главният секретар на президента заяви, че класифицирани документи не са излизали по нерегламентиран начин от президентството. Според него едва ли ДАНС се е интересувала от сделката с изтребителите, но не това е най-важната тема. "По-важно е как се управлява държавата и как по всякакъв начин се води война с президента и от прокуратурата, и от изпълнителната власт". Тази война се води още 2018 г., каза още Стоянов. И допълни, че когато президентът отива на държавни посещения, въпреки поканите и писмата от президентството нито един министър не отишъл при президента, за да го подготви за това посещение. "Ето това е отношението към президентската институция от страна на изпълнителната власт", смята Димитър Стоянов.

Появата на Христо Иванов на плажа на "Росенец" показа, че има нужда от въвеждане на ред в държавата. Бе поруган флагът на България, заяви още главният секретар на президента, но посочи, че се прави проверка на действията на служителите на НСО и едва тогава ще се коментира дали са били правилни.