Вероятно още военнослужещи ще бъдат разположени на границата ни с Турция. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов по БНТ. Военните ще се присъединят към съвместните патрули на Българската армия и "Гранична полиция".

"В момента Българската армия участва в охраната на границата с около 240 военнослужещи, с необходимото въоръжение и защитни средства. Имаме готовност да изпратим допълнителни сили след заявка от МВР, очаквам да имаме среща тази седмица с министъра на вътрешните работи", каза министърът на отбраната. Той припомни, че от 2 октомври до 12 декември 2022 г. близо 110 км от инженерното техническо съоръжение по южната ни граница бяха ремонтирани от военнослужещи от Българската армия, като бяха подменени над 600 пана.

"Българската граница няма да бъде надеждно охранявана, ако няма достатъчно технически средства", посочи Стоянов. Той припомни, че България е поискала от Европейската комисия да бъде предоставена финансова помощ за закупуването на технически средства.

"Около 110 км от държавната граница не са оборудвани с технически средства, а това изисква огромен човешки ресурс за опазването й. Изпълняваме и други задачи в помощ на населението, и в подготовката и участието в международни учения", посочи министър Стоянов.

 

 

"Нашите патрули нямат право да задържат. Нямат такава функция. Имат право да демонстрират сила, да патрулират съвместно с Гранична полиция. Единствено представители на Военна полиция имат право да задържат нарушители, преминали нелегално през границата", поясни министърът на отбраната.

Той категорично отрече твърдението на бившия депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев, че Великобритания е готова да ни даде самолети, ако ние дадем наши изтребители на Украйна.

"Излезе фейк нюз, Великобритания каза, че са готови да носят ер полисинг, съвместно с нас. Няма въобще такава опция и тя въобще не е спомената в изявлението на министъра на отбраната", коментира Стоянов. И препоръча да се чете и слуша с разбиране.

"От Великобритания са готови да ни предоставят заместващи самолети ако изпратим в Украйна нашите МиГ-29 и СУ-25. Стига някой искрено да иска да ги вземе. Британският министър на отбраната опроверга всички, които обясняват, че България не може да получи западни оръжия ако предаде съветските си на Украйна. Точният му цитат: "Великобритания е готова да гарантира сигурността или да обезпечи с изтребители всяка страна, която иска да изпрати руски или съветски бойни самолети на Украйна", съобщи в социалната мрежа по-рано Мирчев.

"И това е като предоставянето на Ф-16 от Нидерландия. Въобще не става въпрос за предоставяне на заместващи изтребители, а за охрана на въздушното ни пространство вместо нас. Четене (слушане) с разбиране е необходимо ...", написа Стоянов в профила си във Фейсбук и повтори същото и в студиото на БНТ.

По думите на министъра на отбраната един зенитно-ракетен комплекс С-200 и С-300 струва един милиард, няма как да се случи това да го дадем и да останем без защитно покритие, още повече, че и самолетите Ф-16 са закъснели.

По отношение на направеното за модернизацията на въоръжените ни сили през мандата на служебния кабинет, министър Стоянов посочи сключването на договора за закупуването на вторите изтребители F-16, на три договора за снабдяването на патрулните кораби с въоръжение, рестартирането на проекта за нов тип бойна бронирана техника за Сухопътните войски, който беше замразен през 2021 г.

"Сухопътните войски изоставят най-много с модернизацията, там няма стартирал нито един проект. Ние рестартирахме проекта за нова бойна машина, като разпратихме необходимите документи с искане за оферти от различни фирми", каза Димитър Стоянов. Той съобщи, че е стартиран и още един проект в интерес на Сухопътни войски - за доставката на 155 мм гаубици.

Министър Стоянов отбеляза, че се полагат и невероятни усилия за удължаване на експлоатацията на МиГ-29, както и за осигуряването на заместващи изтребители.

"Модернизацията е дълъг процес. За тези 6-7 месеца направихме доста неща. Военната експертиза отчита, че има нов тласък в модернизацията", коментира министърът на отбраната.