Премиерът Димитър Главчев се срещна на "Дондуков" 2 с президента Румен Радев, но след като излезе от сгррадата на президентството бе твърде лаконичен пред журналистите.

"Имам готовност да бъда служебен премиер, няма никакви пречки за това. Не сме коментирали подробности, тече си нормалната процедура, общи работи сме коментирали", бяха единствените думи на служебния министър-председател. 

Главчев пристигна в сградата на "Дондуков" 2 малко преди 10 часа. Час по-късно там дойде и гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

В продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство, държавният глава ще има срещи и разговори днес с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател, съобщиха от прессекретариата на президента.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията, за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

В понеделник Румен Радев заяви, че няма да подпише указа за служебното правителство, предложено от Горица Грънчарова-Кожарева. Причината е отказът на кандидата за служебен премиер да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.