В договора между ЦИК и фирмата-доставчик на машините за изборите няма клауза за допълнителни машини за резервни части. Това коментира преди минути пред bTV заместник-председателят на комисията Димитър Димитров. Той все пак гарантира, че няма как случайна машина да се озове в избирателна секция.

"Мога да кажа като собствено мнение, че ще имам възможност да се запозная с всичко, което се е случило след деня. Какво си мисли г-н Тодоров в момента в главата, всички които са край него, какво е обяснил, защо се държи като дете от детска градина, обяснявайки, че трябва да сменяме щипките на машините. Нали знаете какви са щипките, те са едни пластмасови обикновени щипки, с които се слагат преградните пана, с които се изолира прекият достъп до гласа на избирателя. Това ли е проблемът - понеже една щипка ни се е счупила, дайте да сложим нова машина", попита Димитров. 

Според него това са обяснения, които не се побират в здравия разум.

"Колкото е възможно машините са сертифицирани. Повтарям, че те не са одитирани, защото одит е възможен само тогава, когато те са работили и трябва да знаете какво се е случило, за да може да одитирате".

По думите му са се опитали да направят стопроцентова проверка:

"Част от партиите, най-вече новите партии решиха, че това е излишно. Разбира се, цялата идея с машините е част от идеята на "промяната". Вижте, да сте забелязали президентът да е казал дума за това? Или да е казал дума за пандемията. Той се къпе в една народна любов, която е прекрасно организирана", заяви Димитров. 

Казусът коментира пред БНТ и  Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.

Факт е, че нашите институции, а и съответната фирма, имат проблем да комуникират. От това доверието се руши, смята Манов.

Но ако погледнем нещата отвъд множеството изказвания вчера, трябва да си дадем сметка, че реално ситуацията не е нещо, което трябва да ни притеснява. Факт е, че машините стоят в един склад под охрана на жандармерията, от няколко дни се зарежда софтуерът, лицата които влизат в този склад са по списък, проверен от ДАНС, обясни експертът.

ЦИК трябваше да проиграе пред обществото това, което се прави до влизането на машините за гласуване в този склад, допълни той.

Манов коментира и въпроса с броенето на контролните разписки от машините.

Броенето на контролните разписки е начин именно за извършване на контрол, но не се налага да бъде в 100% от случаите, защото работата с една случайна извадка дава достатъчни гаранции, смята той.