ЦИК внася искане до главния прокурор за всички действия с машините на територията на страната. Това обяви говорителят на комисията Росица Матева на редовния брифинг за  организацията на изборите на 14 ноември.

"Ако в част от тях се съдържат тези 150 машини, за които стана ясно, че са в склад на летище "София" - за тях ЦИК разбра от преписка на СГП. Ние не знаем кога са внесени, от кого и за какво, отбеляза Матева и подчерта, че между ЦИК и "Сиела Норма" няма конфликт.

"Но при наличието на 228 устройства, за които ЦИК не е уведомена предварително, че ще бъдат внесени заедно с 1600-те, за които е възложила доставката, преценихме, че с оглед твърденията, че в този контейнер се съдържат машини от същия вид като машините, с които ще се гласува, те трябва да бъдат оставени неразпечатвани и да бъдат предоставени на собственика им след изборите", обясни още Матева.

На въпрос тя посочи, че със "Сиела Норма" комуникират чрез размяната на писма. И в тези писма не сме информирани по никакъв начин, че "Сиела Норма" смята да внесе машини за резервни части, отбеляза говорителят на ЦИК. Ако човек има пет автомобила вкъщи от една марка, не си купува шести чисто нов за резервни части, даде пример тя.

"Не съществува практическа възможност машините, предназначени за гласуване на изборите в неделя, с някакви други нерегистрирани устройства", изясни Цветозар Томов.

"Има пълна сигурност, че никакви внесени машини или нещо подобно на машини за гласуване, могат да повлияят на изборния процес. Всичко е пушилка в това отношение. Проблемът е, че се създава едно напрежение и недоверие в хората към машините за гласуване", допълни той и обясни, че има достатъчно устройства и в резерв при евентуален балотаж, които ще бъдат изпратени в чужбина, тъй като няма технологично време старите да бъдат върнати.

Росица Матева поясни, че общо 12 990 секции ще бъдат разкрити на предстоящия вот, а 5067 са регистрираните кандидати за парламентарните избори, докато кандидатпрезидентските двойки са 23. По думите ѝ общо машините, които ще бъдат използвани в страната и извън страната на изборите на 14 ноември, са 11 936. На територията на страната машини, собственост на държавата, на ЦИК, са общо 12 837.

Тя беше категорична, че не е давала разрешение в изборния ден да бъдат заменяни машини.

"Няма начин машината да бъде заменена с друга, тъй като трябва да бъде подменен софтуера и да бъдат инсталирани смарт карти", подчерта още Матева.

За вота в чужбина ще бъдат изпращани нови машини в случай на втори тур на президентските избори заради липса на техническо време за пренастройване на наличните там устройства. Ако все пак възникне случай на невъзможност на изпращане на машина, ще се премине към гласуване с хартиена бюлетина, обясниха от ЦИК.

Оставам понякога с впечатление, че хората, които провокират недоверие към машинното гласуване, просто съжаляват за това, че тези техники за измама на вота, които са лесно приложими при хартиеното гласуване, няма как да бъдат прилагани тогава, когато то е ограничено, поне не със същия ефект, коментира Томов.