Диана Тонова е новият председател на Българската социалистическа партия (БСП) - София, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти. Тонова е избрана с 82 гласа от делегатите на градската конференция на партията.

До избор на нов председателски съвет се стигна, след като част от общинските съветници от групата на "БСП за България" подкрепиха кандидатурата на общинския съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Цветомир Петров за председател на Столичният общински съвет. Тогава общинският съветник и досегашен лидер на "БСП за България" Иван Таков каза, че имат решението на колективния орган на Градския съвет на БСП да намерят решение при наличието на широк консенсус.

Дни след това от ръководството на БСП обявиха, че свалят доверието си от общинските съветници на партията в София и насрочват предсрочни вътрешни избори.

Изборният ден започна с над 10 кандидати за председател на Градския съвет. Сред тях бяха знакови имена като Георги Свиленски и Калоян Паргов, но те си направиха отвод.

Паргов изрази убеждението си, че два фактически поредни мандата на една ръководна позиция в БСП са достатъчни. След тях водачът трябва да отстъпи позицията на друг, който да поеме щафетата. А той да продължи напред.

"Независимо от това, че уставът ми дава право да се кандидатирам отново за председател на Градската организация на БСП в София и имам редица номинации, за които дълбоко благодаря, аз няма да участвам в тази надпревара. Формално имам това право, но по-важни са принципите", каза Паргов.

 И така в състезанието останаха само Диана Тонова и лидерът на младежката организация на социалистите Габриел Вълков, като Тонова спечели с 82 срещу 63 гласа.

В интервю за Радио К2 вчера Иван Таков предупреди, че на конференцията днес няма да има делегати от всички 24 районни организации на левицата. Според него причината е, че в някои райони ликвидационните групи не са си свършили работата.

"В "Люлин" прекратиха конференцията, защото не им харесало как се развива форумът. Не бил в полза на ликвидаторите. В "Красна поляна" - район, в който през последните години #БСП има най-високи резултати в София, ликвидационната група изобщо не проведе конференция. Тези два района на практика няма да имат делегати на утрешната Градска конференция", каза Таков и подчерта, че изброените факти поставят под съмнение изобщо легитимността на форума. "Изначално този назначен служебно предсрочен отчетно-изборен цикъл в София е нелегитимен", категоричен е той.

Снимка: Пресцентър на БСП

Според Корнелия Нинова изборът днес е бил "абсолютно демократичен". Председателят на БСП заяви, че решението е "още едно доказателство, че най-правилният ход в партийната работа и в конкретния случай е да дадеш правото на членовете на партията да се произнесат и сами, свободно и демократично, да си изберат ръководството".

Тя пожела на новото ръководство "успех, здраве и сили" предвид предстоящата кампания за европейски и за извънредни парламентарни избори.

"Този политически хаос в който в момента живеем, трябва да бъде преодолян. Това може да стане само със силна социалистическа партия, която да зададе нова посока и да се върне отново на мястото си на незаобиколим фактор на политическата сцена. Градската организация на БСП може да бъде авангард в този момент", заяви на свой ред новоизбраният председател на БСП-София Диана Тонова.

"Смятам, че обединени можем много. От утре започваме работа - и хората с опит, и младите хора, на които много ще разчитам. Вярвам, че ще я свършим по възможно най-добрия начин", добави тя.