"Невиждано в политическата практика и теория! Мандатоносителят сам да намери вратата" - това написа във Facebook председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след като от ПП-ДБ поканиха лидерите на партията на Бойко Борисов да подпишат документ за общо управление. 

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС също реагира в социалната мрежа, като написа, че "никак не е разумно да не успяваш да се научиш дори от собствените си грешки, понеже си прекалено зает да ги отричаш", като според него поне станало ясно, че ПП-ДБ "знаят къде е вратата... в логото им". 

"Виждам, че колегите от ПП-ДБ са пуснали декларация, с която преоткриват основни принципи от културата на взаимодействие в парламентарната демокрация. По принцип е хубаво да се учиш от вече утвърден опит и традиция. От грешките на другите преди теб. Но никак не е разумно да не успяваш да се научиш дори от собствените си грешки, понеже си прекалено зает да ги отричаш", написа Митов.

И добави, че от самото начало обяснявали на ПП-ДБ какви механизми са необходими, за да функционира едно правителство, пред което ще стоят тежки предизвикателства. "Обяснявахме им, че не е полезно за самите тях да искат цялата власт. Че управлението е преди всичко отговорност и постоянно търсене на подкрепа. Сега гледам, стигат сами до изводи, които са направени поколения преди тях", пише още депутатът от ГЕРБ-СДС. 

Публикацията му завършва с думите: "Забавното е, че плашат с искане оставката на собственото си правителство. Поне едно е ясно - знаят къде е вратата... в логото им." 

За разлика от него колежката му в парламентарната група Десислава Атанасова остави по темата само двете изречения с призива "Продължаваме промяната" - "Демократична България" сами да намерят вратата. През май тя използва същата риторика, докато ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС преговаряха за ротационно управление. Тогава изтекоха записите от партийния форум на ПП, а преговорите бяха замразени за кратко. Тогава Атанасова също бе лаконична, като написа: "След всичко, което чух днес, единственото, което ще им кажа е: "вратата е ей там". 

По-рано днес от ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ-СДС подписване на документ, озаглавен "Механизъм за гарантиране на реформаторската програма" със седем точки, които, ако бъдат нарушени, кабинетът ще хвърли оставка, обяви след заседание на парламентарната група Кирил Петков.

Самият Борисов - след упреците, че ГЕРБ гласуват с плаващи мнозинства и не подкрепят законите на ПП-ДБ и кабинета - напомни, че няма коалиция, няма подписано коалиционно споразумение и партията му не е поемала друг ангажимент, освен да подкрепи избора на правителство. Но добави, че, ако имало коалиционно споразумение, то и да не харесва законопроекта на ПП-ДБ, неговата парламентарна група щяла да го подкрепя от лоялност. 

Заради "плаващите мнозинства" и липсата на съгласуваност за процедурата и номинациите за шефовете на регулаторните органи, от ПП-ДБ бойкотираха днешното пленарно заседание и заплашиха с оставка, като обвиниха ГЕРБ, че гласуват в скрито мнозинство с ДПС и "Възраждане". Последва спешно заседание на парламентарната група на ПП-ДБ, след което Кирил Петков обяви решението за документ за общо управление.

Официалната позиция на ГЕРБ-СДС се очаква да стане ясна утре, 24 юни, когато ГЕРБ се събира на национално работно съвещание с участието на общинските кметове на ГЕРБ, на ПГ на ГЕРБ-СДС, областните координатори и Изпълнителната комисия на партията. Форумът е предварително организиран и обявен и ще се проведе във Велико Търново, като с него партията на Борисов стартира и подготовката си за местните избори.