ГЕРБ призова партиите в НС към единение около антикризисно и евроатлантическо правителство, като изведе приоритетите на първата по големина политическа сила в НС - финансова дисциплина на публичните финанси, бюджет без авантюризъм, съдебна реформа с борба срещу корупцията.

Още в началото на речта си председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова протегна ръка към всички политически сили в парламента.

"Бъдете единни, имайте мир между себе си. Единството и мирът ще са в основата на позицията на ГЕРБ-СДС по всички въпроси", заяви Атанасова, която започна словото си с думи на закрилника на българите Свети Иван Рилски, чийто ден честваме днес.

Политическата нестабилност е резултат на хронично недоверие към институциите, напомни тя в декларацията на партията. По думите й гражданите ясно са показали, че не желаят да видят противоборство, а единство, защото знаят добре, че всички в държавата ще платят голямата социална цена. 

"Времето за това противопоставяне изтече. И това ни го казват българските граждани - нашите работодатели", отчете Атанасова, тълкувайки резултата от вота.

"Истината днес е една и е неприятна - страната ни не е в състояние да си плаща сметките, предприятията са изправени пред банкрут, хиляди семейства са изправени пред рязко обедняване", каза Атанасова.

Ние заедно трябва да укрепим доверието в институцията Народно събрание, да разговаряме помежду си, призова лидерът на ПГ на ГЕРБ-СДС. Атанасова добави, че за това е нужна "политическа смелост".

"Да се разделим с опорните точки и скандалите", призова тя. Смелостта изисква да бъдем готови да понесем напрежението, че настоящата конфигурация не е удобна за никого. Но сме длъжни да я съхраним и да преведем страната през кризите. "Този подход е единственият шанс НС да не се провали".

"В битката срещу парламентаризма победители няма да има", предупреди Атанасова по повод намаляването на доверието в парламента.

"България има нужда от антикризисно и проевропейско управление. Но и да гарантира социалната защита на българите. Отказът от опита за съставяне на отговорно правителство върху двата фундамента - евроатлантизма и защитата на гражданите, ще ни изправи пред политическа безпътица", напомни Десислава Атанасова.

Тя очерта и приоритетите на ГЕРБ.

"Финансова дисциплина на публичните финанси, защото държавата не може да си позволи да взема повече дългове. Към бюджета за 2023 да се подходи по начин, който ще предотврати всяка проява на авантюризъм", каза Атанасова. ГЕРБ гарантира, че няма да има обструкции по законите, необходими за Плана за възстановяване, обеща още тя. Съдебна реформа е третият важен ангажимент, който поема партията в борба с корупцията. 

Десислава Атанасова подчерта още, че ГЕРБ ще изисква уважение към хилядите техни избиратели и с това няма да прави компромиси.