От ГЕРБ опитваме да постигнем консенсус - с контактни групи, вероятно лидерът Бойко Борисов няма да е номинацията за премиер, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова от ГЕРБ в "На фокус" по NOVA .

"Много е важно това, което и Борисов каза, че трябва всички политици, особено в парламента, да си дадем сметка дали сме готови да направим отстъпки за стабилно и работещо правителство. От страна на ГЕРБ - опитваме", каза Атанасова.

Тя посочи, че Борисов не е народен представител и вероятно няма да бъде номинацията за премиер на ГЕРБ, съобщи тя.

Като пример за стремежа на ГЕРБ да са диалогични, тя изреди, че техните политически противници от ПП сега искат и Борисов да участва в преговорите за съставяне на кабинет.

"Преди това го пенсионираха, искаха да се откаже от лидерството. Сега са осъзнали, че ГЕРБ е Борисов и Борисов е ГЕРБ. След като ГЕРБ отново е първа политическа сила - 2 г. хули, обиди, изчегъртване", изтъкна първият резултат на ГЕРБ от предсрочните избори от 2 октомври.

"Ако няма правителство, оставаме със служебен кабинет, без бюджет и парламент. В ситуация, каквато не се знае каква ще е зимата, това би било несериозно отношение и неосъзнаване на фактите. Ние призовахме да седнем предварително да си отговорим на въпроса - българските политически партии искат ли законодателният орган на държавата да работи. Искаме правителство, но на него му трябва подкрепа", обясни политическата ситуация Атанасова.

"Предпочитаме да говорим по съгласието и да го търсим за политики и приоритети - как ще решим кризите. Очертава се вероятно продоволствена криза в света", изтъкна тя.

Относно шансовете за сформиране на правителство с първия мандат тя цитира заявеното от партийния си лидер в с. Малък Поровец, Исперихско, че ако всички изключат тези три партии - ГЕРБ, ПП и ДПС, то дори математически правителство не може да бъде съставено. Избирателите казаха ясно, че не дават мнозинство на нито една партия. Вероятно ни казаха, че им е омръзнало от избори. Ние предложихме нещо нестандартно - да се водят разговори в контактна група. Най-странното е някой да откаже диалог", заяви Атанасова.

С "Възраждане" дори и контактната ни група не установи отношение, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Тя е категорична, че с тази партия няма как да се състави правителство, защото иска да води различна геополитика от тази на ГЕРБ.

Депутатката от ГЕРБ заяви, че към момента не се обсъждат имена за премиерския пост, но категорично отрече слуховете, че тя е сред кандидатите за тази позиция.

С "Възраждане" дори и контактната ни група не установи отношение, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Корнелия Нинова постъпи като държавник. Ние идеологически сме противопоставени с БСП, но по темата избор на председател на Народното събрание намерихме допирна точка и това бе разумният избор", обясни Атанасова избора на Вежди Рашидов.