На първо четене Народното събрание единодушно забрани рекламата на хазартни игри в медиите. 

С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо четене парламентът забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени места, фасади на сгради, в печатни произведения и електронни медии. Рекламирането ще се допуска само върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 100 метра от училища, върху игралните зали и казина, върху спортна екипировка, спортни зали и съоръжения.

Депутатите ще бързат да приемат окончателно и на второ четене забраната на медийната реклама на хазарт и другите ограничения за хазартните още във вторник на извънредно заседание на Народното събрание, обяви от трибуната в пленарната зала Йордан Цонев. Шефът на бюджетната комисия заедно с Теменужка Петкова от ГЕРБ са вносители на законопроекта, приет на първо четене.

"Възраждане", БСП и ИТН се усъмниха в мотивите на вносителите от ГЕРБ и ДПС за масово ограничаване на хазартната дейност и видяха опит за предизборна употреба.

По време на дебатите Цончо Ганев ги упрекна, че това е популистки ход, тъй като няма да има време законът да влезе в сила. Ако бъде приет днес само на първо четене, той не влиза автоматично в програмата на новото Народно събрание след изборите, а трябва отново да бъде внасян.

Цонев парира упрека именно със съобщението, че е взето решение да бъде съкратен срокът между първо и второ четене, за да може законът да стане факт ден преди 1 май, когато започват празниците и предизборната ваканция на 49-ия парламент. Депутатът от ДПС уточни, че от 10.00 сутринта ще бъде извънредното събиране на бюджетната комисия, за да може следобед във вторник пленарната зала да го гласува на второ четене.

"Това е добре, хубаво е, че го има това нещо", одобри Цончо Ганев. Но по думите му хазартът плаща малко данъци и изрази недоволство, че законопроектът на "Възраждане" беше отхвърлен преди три седмици, а след това ГЕРБ и ДПС внесоха свой през тази седмица.

Гроздан Караджов от ИТН коментира момента на внасянето на законопроекта. "По избори се лъже най-много. Целта е да спечелим сърцата на хората, любовта на всички засегнати семейства и да се предрешим", каза той и напомни приказката за вълка, който не си сменя кожата.

"Вносителите сте същите, които направихте данъчните облекчения за хазарта. Да, те също бяха маскирани и предрешени в агнешка кожа, като облечнеия в увеличението на еднократните такси. Бълха ги ухапала хазартните оператори", коментира той и напомни за обвинението на бившия хазартен бос Васил Божков за неплатените 700 млн. лв., за което тази седмица го изправиха пред съда.

"Ако този закон наистина мине на второ четене, ще лъсне една подмолна цел - тя е да бъде използван като бухалка в предизборната борба - да отидеш и да обухаш операторите на хазартни дейности. Те ще са много склонни да обслужат предизборната кампания на една или друга партия", усъмни се Караджов. Той призова за ограничаване на виртуалните бонуси, повишаване на данъците и машинките в казината да бъдат регистрирани и вързани със системата на НАП.

"Всяка баничарница е свързана с НАП, но нито една машинка на хазартните оператори не е вързана към НАП", констатира той.

По думите му поведението на предишното правителство е престъпно към семействата на засегнатите от хазартната зависимост.

Божидар Божанов от ПП-ДБ отвърна на критиките към кабинета "Денков", като посочи, че не е имало никакво намаляване на данъчните приходи от хазартните оператори. За ноември миналата година платените данъци от хазарт са 4, 9 млн. лв., почти същата е сумата за декември - 4,8 млн., а за януари тази година - 6,2 млн.

Караджов репликира, че се укриват истинските данни и акцентира върху тримесечните еднократни такси, които плащат фирмите. "А сега ги разделете на три тези 6,2 млн. и ще видите, че е занижено. Ще видите, че има драстично намаление. Не е нужно да питам НАП, аз съм питал операторите, много им е изгодно това", добави депутатът от ИТН.

"Защо нито една машинка не е вързана към НАП? От години се чадъросва хазартната дейност", добави той. 

И Румен Гечев се усъмни в бързането, като го обвърза с изборите и се зачуди какви са подбудите.

"Но идва Великден, идват избори, избирателите трябва да бъдат почерпени с бонбони. Някои избиратели, които нямат диабет, ядат по стотина, някъде и по двеста бонбона. Тия, които пълнят касите на хазарта, ще счупят телефоните, за да честитят Великден", направи намеци за купуване на гласове депутатът от БСП.

От ПП-ДБ обявиха, че подкрепят ограниченията, но искат рекламните билбордове да бъдат поставяни не поне на 100 метра от училищата, а на 300 метра. Искат още и програма за общински центрове навсякъде в страната, които да се заемат с превенция и със самата хазартна зависимост на потърпевшите, като им помагат за ресоциализация.