Парламентът се събира извънредно днес заради наложеното вчера от президента вето върху част от Закона за мерките при извънредно положение. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква в 13 часа депутатите за пленарно заседание с една-единствена точка - върнатите текстове. 4 часа по-рано ще заседава извънредно и парламентарната правна комисия.

Румен Радев върна текстове, които намира за крайно ограничаващи правата на гражданите и които, по думите му, може да останат в действие и след извънредното положение. Tакъв според него е текстът за таван на цените, предложен от БСП и подкрепен на първо четене от ГЕРБ. По думите му, ако цените бъдат замразени, вносът на продукти и животоспасяващи лекарства става невъзможен.

Друг текст, върху който държавният глава наложи вето, е за "невярна информация" за разпространението на заразна болест, за което се предвижда затвор. 

Радев критикува закона и заради "липсващата" му роля като върховен главнокомандващ на въоръжените сили, след като парламентът реши, че, ако се наложи, и армията ще подпомага дейността на полицията и жандармерията по време на извънредното положение. 

Той поиска и по-сериозни мерки за най-уязвимите.

Президентът призова депутатите да вземат под внимание мотивите му при гласуването.

В отговор премиерът Бойко Борисов отвърна видимо ядосан, че ходът на Румен Радев е бил удар в гръб и го обвини в егоцентризъм, политически ПР и популизъм. И дори използва поговорка:

Има една хубава поговорка: "Не пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя". На Румен Радев ще кажа: "Не пожелавай властта, защото може да стане твоя и тогава какво ще те правим, с тази деорганизирана част от около него, която има за експерти".

Борисов подчерта, че президентът е пропуснал да отбележи, че предложението за цените е на БСП и изтъкна, че ГЕРБ са го подкрепили, само за да има съгласие, но днес  няма да гласуват за него. Други спорни текстове пък ще бъдат преработени или заличени.

Така напрежението между премиер и президент, което изглеждаше изгладено покрай двете им среща за коронавируса в последните дни, отново се повиши.