Депутатите намалиха коледната си ваканция с цяла седмица. Без дебати и със 153 гласа "за", 38 "против" и 12 "въздържал се" народните избраници редуцираха регламентираната почивка. Това стана по предложение на ГЕРБ-СДС.

Само народните представители от "Възраждане" гласуваха монолитно против съкращаването на почивката. 

Така парламентът няма да почива по празниците от 22 декември до 10 януари, както е по правилника на НС, а ще се разпусне като всички останали в държавата - от 24 декември до 2 януари, включително. Народните избраници все пак ще имат два допълнителни дни за почивка, като сливат коледните и новогодишните празници.

"Тъй като все още не знаем колко ще е дълъг животът на този парламент, а има много законопроекти, които трябва да бъдат приети на първо и второ гласуване, предлагам да намалим срока на ваканцията и тя да е от 24 декември до 2 януари включително", мотивира проекторешението председателят на групата Десислава Атанасова.

По думите й двата дни между коледните и новогодишните празници ще са единствените извън официалните почивни за всички останали български граждани. "Надявам се, че през това време ще осмислим кое е важно за страната ни и кое - не", добави Атанасова.

Освен 27-те депутати от "Възраждане", срещу скъсяването на ваканцията гласуваха четирима депутати от ПП, петима от "Български възход" и двама от ДПС.

Независимият Явор Божанков се въздържа на предложението да бъде намалена депутатската почивка, а заедно с него такъв вот регистрираха 8 народни представители от ПП, двама от ДБ и един от ДПС. Единствено парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и "БСП за България" единодушно подкрепиха идеята депутатите да почиват само с два дни повече от всички останали български граждани.