Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС в Изборния кодекс да се гласува само с хартиени бюлетини, вероятно на местните избори. Преди това парламентът отхвърли и предложението на ДПС за въвеждане на оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

Предложението за изцяло хартиен вот беше отхвърлено при прегласуването с 43 гласа "за", 88 "против" и 25 "въздържал се". От "Продължаваме Промяната" и от "Демократична България" не бяха в залата. "За" бяха депутатите от ДПС и "Български възход", против предложението гласуваха депутатите от "БСП за България" и ГЕРБ-СДС, а от "Възраждане" се въздържаха.

По-рано с гласовете ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП хартиената бюлетина се върна. Т.нар. "коалиция хартиена бюлетина" реши още машините да бъдат премахнати за следващите редовни избори - местните през идната есен. Предвиждаше се "машини-принтери" да има само на евентуалните предсрочни парламентарни избори.

След това гласуване групите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" напуснаха зала.

В пленарна зала след отхвърлянето на изцяло хартиения вот Мустафа Карадайъ каза, че са паднали маските на онези, които са твърдели, че продължават някаква промяна. Тях ги няма съзнателно тук, в залата, за да не минат машините, които предложихме от ДПС, каза Карадайъ. Видя се кой е за честни и прозрачни избори, коментира лидерът на Движението. По думите му тези, които "избягаха като мишки", избират венецуелската плутокрация вместо американската демокрация.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Асен Василев благодари на ГЕРБ и БСП, че са се отказали от изцяло хартиеното гласуване. Може би беше малко аматьорско изпълнение, но сме готови да го приемем, допълни той.

Александър Николов от "Български възход" (БВ) обясни, че групата е подкрепила предложението на Карадайъ, а хората, които са гласували против, са показали, че се е търсело смесеното гласуване, за да може някой да кредитира някой друг мандат в повече. Ако ПП и ДБ бяха останали в тази зала и бяха подкрепили това предложение, може би резултатът щеше да е друг, посочи Николов.

Преди това Божидар Божанов от "Демократична България" обясни отсъствието на колегите си от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" с протест срещу премахването на машинното гласуване.

Той обяви, че преди въвеждането на такава значителна промяна в начина на гласуване са нужни експеримент, преходен период и обществено обсъждане за ползите и рисковете.

Моите колеги не са в залата, защото не сме съгласни с начина, по който изведнъж при гласуване в зала се оказа, че има консенсус за гласуване, коментира той. Относно сканиращите оптични устройчства, предложени от ДПС, Божанов обясни, че много пъти са казвали, че тези устройства не бива да се изключват като вариант. По думите му има много детайли, които не могат да бъдат обсъдени в пленарна зала, сред които маркирането на тези бюлетини - дали ще останат настоящите знаци - "х" или "v" или трябва да минем на точки, дали ще са плътни точки с маркери или без маркери и това как ще се отрази на сканирането. Божанов посочи, че под въпрос са видовете бюлетини.

Трябва ли да има номер в квадратчето, или трябва квадратчето да бъде празно, номерът да бъде махнат, или да остане другаде, какво се случва при приемането и връщането на бюлетините, когато един избирател вкара бюлетината в скенера и тя му бъде върната. Дали тези машини ще бъдат по-удобни, или има рискове и тук това да откаже някои избиратели. Ако има разминаване при броенето, кое е валидното, кое се отчита, посочи Божанов. Той отбеляза, че отново ще се стигне до дебата за софтуера и кода, защото, по думите му, и тези машини смятат и това смятане се случва с код.

Тези машини са по-различни от другите машини, но не се предвижда преходен период, отбеляза депутатът. По думите му при въвеждане на нова технология трябва да има достатъчно време за експерименти. Ние по принцип сме за обсъждането на такъв тип машини, но нека това да не се случва на второ четене на Изборния кодекс, коментира Божанов. Затова е нашият протест, не сме съгласни такъв тип решения да се вземат по такъв начин. Искаме да има дебат, за да не изгорим поредната изборна технологии в спекулации, посочи той.

Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, отбеляза, че дебатът за машините, за сто процента машинно броене тепърва започва и той не трябва да се случва по същия начин, по който бяха приети сегашните машини за гласуване.

Хамид Хамид от ДПС настоя, че от Движението ще настояват за технологията със сканиращи устройства, защото те не допускали недействителни бюлетини и се елиминирал субективният фактор при броенето.

По-късно председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че все пак залата може да реши да не въвежда скенери за гласуване, с което спорното предложение на ДПС за премахване на машините може да отпадне. Тя добави, че има решение на Конституционния съд, според което, когато Народното събрание гласува противоречащи си текстове, то депутатите могат да се върнат и да прегласуват предложенията.

Александър Николов от "Български възход" пък се скара на ПП и ДБ, които искат обсъждане, но напускат зала. Искрен Митев от "Продължаваме промяната" обяви, че с предложението на ДПС машините за гласуване ще трябва да се гласуват, а на изборите ще има само "броячки".

"Машинното гласуване беше убито. Тези 80 млн. лв. за машини за гласуване ще бъдат изхвърлени", обяви Асен Василев на съвместен брифинг на ПП и ДБ в Народното събрание.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък определи случилото се в зала като "качамак" и "пълна аматьорщина". Той допусна още "целенасочено създаване на хаос на местните избори".

НС реши ЦИК да предоставя достъп до кода на машините на партиите с над 4% на последните избори

Парламентът прие ЦИК да предоставя достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори.

Кодът не може да се дава по-рано от 10 дни преди изборите. Одобрено беше след края на изборния ден да се прави извадкова проверка на криптографските идентификатори пред наблюдатели и представители на партиите и коалициите.

"ЦИК не може да налага и ограничение на лица на база на образователни критерии", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Всеки, който иска да има достъп до изходния код, за да няма съмнения", каза Божидар Божанов от ДБ.

Отхвърлено беше предложението на "Възраждане" за видеозапис на изборния ден.

"Предлагаме въвеждане на видеозаснемане при спазване на тайната на вота, след края на изборния ден да се заснема и отброяване на изборните резултати. При необходимост да му бъде направен оглед. Предлагаме не видеонаблюдение на живо, а само видеозаснемане", каза Петър Петров от "Възраждане".

"Искам да поздравя ГЕРБ, БСП, че отменихте предложението да въведете изцяло хартиено гласуване. За машините за броене трябва да се обсъдят редица практики. Една е индийската нишка. Гледаме "Ютюб" на ГЕРБ как се правят избори. Преди да върнем хартиена бюлетина на 100%, трябва да видим как да се избягват такива грешки. Ние ще подкрепим видеонаблюдението. Що се отнася до членовете на СИК - има такива, които не са напълно в задълженията, които трябва да изпълняват. Тези хора трябва да бъдат заплатени нормално", каза Асен Василев, съпредседател на ПП.

Депутате приеха за отпечатването на бюлетина от машинното гласуване да се използва специална хартия с допълнителни защити, които са различни за всеки избор.

Надежда Йорданова: Добрата новина днес е, че остават изборен район "Чужбина" и Общественият съвет към ЦИК

Към настоящия момент смесеното гласуване - хартия плюс машинно гласуване, като че ли остава в сила. Дали това ще бъде така до края на парламентарния ден предстои да видим, защото има многобройни и противоречиви гласувания. Добрата новина е, че изборен район "Чужбина" и Обществения съвет към ЦИК също остава. Това каза в предаването "Още от деня" Надежда Йорданова от "Демократична България".

"Хартиената коалиция" отхвърли категорично и преброителните центрове, въпреки публичните заявки на лидери, както от страна на ГЕРБ, така и от страна на БСП. В някои от публичните говорения БСП бяха заявили, че били подкрепили преброителните центрове. За съжаление мнозинството в залата не ги подкрепи, въпреки че те бяха тествани и опиът беше отчетен като успешен, заяви Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на "Демократична България".