Депутатите започнаха пленарния ден с няколко декларации и минута мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим. Докато останалите станаха на крака, депутатите от БСП напуснаха пленарната зала. Повече от 20 години 1 февруари е Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Преди едноминутното мълчание от ГЕРБ-СДС, ДБ и ДПС осъдиха с декларации репресиите и убийствата на Народния съд. Вече дълги години на тази дата демократичната общност почита жертвите на комунизма по предложение на президентите от СДС Желю Желев и Петър Стоянов, изтъкна лидерът на СДС Румен Христов и добави, че официалното отбелязване датира от 2011 г. по предложение на правителството на ГЕРБ.

"На 1 февруари, преди 78 години, се поставя началото на унищожението на цвета на нацията, за да могат съветските окупатори и нашите комунисти да установят лесно своя режим, да избият хиляди невинни, да отнемат имуществото им и да наложат нов ред на терор и страх", посочи депутатът.

И той, и Станислав Анастасов от ДПС обвързаха датата с жертвите на Възродителния процес. "Не бива да забравяме и насилствената смяна на майчините имена на българските турци и изселването им, цинично определено като Възродителен процес", каза депутатът от ГЕРБ-СДС.

На тази дата през 1945 г. по решение на Народния съд са изпълнени смъртните присъди на 3 регенти, 8 царски съветници, 40 генерали и много депутати. Изпълнени са 2730 смъртни присъди по време на неговото съществуване, напомни Анастасов. Преди него от ДБ напомниха за безчинствата и убийствата на комунистическия режим и призоваха те да бъдат "червена лампа никога да не се повтори".

"Да браним свободата всеки ден. Човекът и неговото достойнство са в центъра на правенето на политика за ДБ и ще браним това достойнство всеки ден", заяви зам.-председателката на ПГ Людмила Илиева.