Правната комисия в парламента ще заседава извънредно в четвъртък заради промени в Наказателния кодекс, съобщи bTV. Това означава, че депутатите ще прекъснат ваканцията си.

Очаква се и извънредно заседание на Народното събрание в понеделник - 7 август, за същите промени.

След като 18-годишно момиче беше нападнато в Стара Загора и получи 400 шева на порезните си рани, последваха множество обществени реакции и коментари на експерти, че са необходими промени в Наказателния кодекс у нас.

Обвиняемият за нападението Георги Николаев има други свои криминални прояви, а първоначално съдиите бяха определили състоянието на момичето като "лека телесна повреда".

По-рано министърът на правосъдието Атанас Славов също заяви, че ще внесе предложения за промени. Отново да бъдат поставени въпросите с насилие по време на интимна връзка, като не допуснем този път популистката истерия да замъгли ясните законодателни цели. Ако имаше такава уредба, жертвата можеше да потърси защита, включително с ограничителна заповед, каквато в момента приетият закон не предвижда - призова министърът на правосъдието Атанас Славов във връзка с жестокото нападение над 18-годишното момиче в Стара Загора.