Временната комисия по сигурността на машинното гласуване изслуша влогъра Станислав Цанов във връзка с изнесени в предаването му твърдения за възможна манипулация на резултатите от машинния вот и заплахи за живота на водещия, отправени от Алексей Петров. Създаването на тази комисия стана по инициатива на БСП и се реализира броени дни преди старта на предизборната кампания.

Народните избраници се обединиха около идеята да се направи експеримент с машините, на който да поканят чуждестранни специалисти, за да бъде доказано, че не е възможна или е възможна евентуална манипулация на вота. 

Цанов заяви пред комисията, че първоначално е отказал да присъства на изслушването, но е бил задължен по Конституция. "Моята първоначална идея и план беше да гостувам само и единствено в Европейския парламент, където има интерес да бъда изслушан", каза още той.

"В последните няколко години се занимавам със създаване на материали, финансирани на децентрализиран принцип. Това означава, че продукцията в моя канал "Цанов - Напред и Нагоре" не се финансира по стандартния начин, над мен няма шеф, няма НПО, няма друго финансиране, извън това на моите патрони, които със свой месечен дан до 50 лв. ми позволяват да правя това, което считам за независима журналистика. Аз  нямах желание да бъда тук днес. Отказах не защото смятам, че съм незаслужил да бъда тук, а защото смятам, че от тази комисия нищо няма да произлезе", посочи той.

Влогърът дойде на комисията с Николай Марков - бивш ръководител в НСО и преподавател. "Той беше човекът, който още преди убийството на Алексей Петров ме успокои и ми даде вяра, че някой ден истината ще излезе наяве", каза Цанов.

Той обясни, че страшното било, че е видял собствените си чатове от няколко платформи разпечатани. "И това е по-важно от "скапаното машинно гласуване. 70% от хората не ходят да гласуват, затова им е все тая машина или хартия. Чрез нерегламентираното ми следене Алексей Петров разбира за чатовете ми, свързани с машини", добави Цанов.

Цанов беше приготвил извадки от видеото, което беше излъчено пред депутатите.

"Аз знам, че това е комисия, чийто акцент е машинното гласуване, но в моята история това е вторичният въпрос. Искам да си представите какво е в продължение на една година, че всичко, което си си писал с някого във всяка платформа, всяка твоя снимка, всеки чат е бил в ръцете на трети лица от ъндърграунда и лица, които се борят за днешното управление", каза журналистът след края на видеото.

След излъчването му обаче се завихри скандал, провокиран от Явор Божанков от ПП-ДБ, който определи като фарс изслушването на Цанов. Божанков попита какво общо има работата му с тази на комисията, която е посветена на машинния вот, както и дали е подал сигнал до прокуратурата. Божанков обвини Цанов, че преследва реклама. 

"Каква е целта на тази комисия? Да изслушаме експерти, да намерим къде изборният процес може да бъде усъвършенстван и гарантиран, или да превърнете тази комисия в абсолютен фарс? Извънредно заседание по време на предизборна кампания за някой, който има свой YouTube канал, как ви звучи? Не протестирам да изслушаме експерти и ЦИК, но каква е експертизата на Цанов и какво ще произлезе от това? Опитвате се да атакувате принципа на машинното гласуване, не виждам друга логика и каква информация можем да получим от този човек", възпротиви се той.

Председателят на комисията Георги Свиленски скастри Божанков, че "не е фарс, нито шоу". По думите му единствената цел е да бъдат изяснени фактите и обстоятелствата около възможността да бъдат манипулирани машините и машинното гласуване.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" се хвърли да му спре микрофона, а Йордан Цонев от ДПС се скара на Божанков със забележката, че не е дошъл на комисията, за да слуша него.

Самият Цанов обясни на Божанков, че е сигнализирал прокуратурата през 2021 г. - за съществуването на онлайн търсачка с личните данни на всички български граждани. Година по-късно обаче резултат нямало, затова бившият офицер Николай Марков го посъветвал да не подава повече сигнали.

На финала на изслушването, продължило повече от два часа, депутатите от всички формации възприеха насериозно изнесените твърдения. Единствено от ПП-ДБ продължиха да твърдят, че не са научили нищо ново. Каза го бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. Той се съгласи, че следенето на комуникацията на журналисти е сериозен проблем.

Божанов добави: "Не научихме нищо ново, да, научихме, че има съмнения. Границата между съмнението и теория на конспирацията е тънка", каза Божанов, като изтъкна, че е и експерт по киберсигурност. Той подкрепи провеждането на експеримент с машините. "Такъв експеримент може би е добре да бъде проведен с чуждестранни експерти. Моята молба е да не го превърнем в риалити", призова депутатът от ПП-ДБ, като настоя да има включени и български Ай Ти специалисти. "Не напреднахме с днешната комисия, чухме спекулации, подозрения", обобщи Божанов.

Тошко Йорданов се възмути от думите му: "Не виждам как може някой в тази зала да каже - тя / б.а. - комисията/ не доведе до нищо. Ти си ай ти експерт по сигуронст и си от управляващата партия, за която има обосновани съмнения, че се е възползвала от това. Имаме съмнение по цялата верига, не само, че се манипулират 200-300 машини", репликира депутатът от ИТН. "Тази тема - има колосален интерес към нея. Другото колосално нещо е, че в тази зала има двама души които са се сблъскали с проблема фалшификации - единият е гостът, заплашен с убийство, задето е проявил интерес, другият е свиленски, заплашен да оттегли законопроект срещу получаване на кодове", заяви Йорданов, като иронизира цитат от опорките, които чете в пленарната зала по време на вота на недоверие - за колосалните успехи на правителството. "Публичността е важна, защото отваря очите на обществото. Ако Алексей Петров не беше застрелян, вие нямаше да бъдете тук", благодари депутатът на Цанов, че се е явил в комисията.

"Готови сме да стигнем докрай за това дали могат да бъдат манипулирани машините, или не", декларираха от ГЕРБ-СДС в лицето на Александър Ненков. Той припомни, че КС в Германия реши, че при машините малък кръг от хора имат огромна, неизчерпаема власт, след което страната върна хартията. "При машините този граждански контрол няма. Да се направят всички експерименти, за да се докаже дали са автентични. Това е демократичен механизъм за смяна на властта с избори, а не по друг способ", заяви депутатът от ГЕРБ.

От "Възраждане" попитаха, "ако това е съмнение и спекулация, какво още трябва да се случи, за да се разбере, че има манипулации с машинния вот". Каза го депутатът Деян Николов, който наблегна на това, че дори такъв човек с огромно влияние, като Алексей Петров, беше убит.

"Да замитаме под килима фактите, това просто не е достойно", каза депутатът. И призова ца тест с международни експерти, който да се проведе публично и да последва доклад.

"Защо взимаме машини от другия край на света?", попита народният представител от "Възраждане", като го посочи като предпоставка за съмнение, при положение, че "в България има безкрайно много програмисти, които могат да направят тази система, защото това е компютър в кутия". Другият въпрос е как държавата гарантира сигурността на своите граждани. Това подслушване подкопава устоите на държавата. Тази информация , както стига до алексей петров, така може да стигне и до чужди служби. А това е предпоставка за компромати и контрол върху политици, фирми и хора, които могат да бъдат изнудвани, заключи депутатът.

Станислав Цанов обяви още в средата на септември, че опитът му да провери как работят машините за гласуване и могат ли да бъдат манипулирани е станал повод за разговор с бизнесмена и бивша барета. В канала си "Цанов напред и нагоре" ютюбърът публикува запис, за който твърди, че съдържа заплахите, отправени от Алексей Петров. Пред БНР той добавя, че го пази като "гаранция за живота си". В излъчените материали гласът, за който се твърди, че е на Петров, разкрива и че има манипулации, извършени с машинния вот.

Цанов публикува и откъси, в които бива наричан терорист, както и че някой ден "ще носи отговорност". Ютюбърът и журналист на свободна практика призова институциите да проверят дали е имало връзка между Алексей Петров и машините за гласуване и дали гласът, отправящ заплаха към него, е на покойния бизнесмен.

По този повод министър Калин Стоянов обяви, че резултатът от проверката "в най-скоро време" ще стане ясен, а самият Цанов ще бъде извикан в столичната дирекция на вътрешните работи за разпит.