Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образците на хартиената и на електронната бюлетина за гласуване за местните избори на 29 октомври. На вота ще гласуваме за кметове на общини, кметове на райони (София, Пловдив, Варна), кметове на кметства и за общински съветници.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Най-дългите бюлетини са тези за Столичната община - 60 см. Листите, които са регистрирани, са най-много за общински съветници в СО, каза заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Втора по дължина е бюлетината за общински съветници на Община Варна, каза Матева. Тя обясни, че най-широки са бюлетините за общински съветници, а за кмет на община ще бъдат малко по-тесни. Най-тясна е бюлетината за кмет на кметство, като дължината е различна в зависимост от регистрираните листи, добави тя. Най-дългото наименование на местна коалиция е в Димитровград - 318 знака, посочи Матева.

Снимка: БТА

В страната ще се гласува с четири различни начина на изписване и показване на екраните и на бюлетините с машина, обясни Матева. Тя уточни, че това са машини, с които ще се гласува в около 70 секции на територията на Столичната община.

Снимка: БТА

С машина с бюлетини за кмет на община, кмет на район и общински съветници ще се гласува само в София, Пловдив и Варна, посочи Матева. Тя показа машина с бюлетини за общински съветници, кмет на община и кметове на кметства, и второ устройство с бюлетини за общински съветници и кметове на община.

Снимка: БТА

Матева показа как ще протече машинният вот на демонстрационните устройства. Избирателят поставя картата, визуализира се екранът, в който се показват бюлетините, за които ще има право избирателят в тази секционна избирателна комисия да гласува. Той трябва да маркира своя избор, така, както, заставайки пред секционната избирателна комисия трябва да заяви за кои избори желае да гласува, за да му бъдат откъснати бюлетини, така тук трябва да заяви своето желание.

През бутона "преглед" ще му се визуализира на екрана какъв избор е направил - за кои избори да гласува, с връщане назад може да се върне и да коригира своя избор, обясни Матева.

Снимка: БТА

По думите ѝ първо се визуализира бюлетината за общински съветници. Тя ще се прелиства с бутона "следващата страница". Ако избирателят маркира съответната партия или коалиция, става активен екранът, на който могат да се маркират и преференциите, ако избирателят желае да гласува за определен кандидат, след което се преминава към следващ избор. Визуализира се бюлетината за кмет на община. След като направи своя избор, преминава към следващия вид избор, посочи Матева.

Накрая избирателят натиска бутона "преглед". Тук се показва какъв избор е направил в изборите, за които е заявил, че ще гласува. Ще се изписват имената на партиите, коалициите и кандидатите, за които е решил да гласува. Той може отново да промени избора си, каза Матева.

Снимка: БТА

Тя обясни, че бюлетините ще се отпечатат накрая, след като избирателят вече е натиснал бутона "гласувай". Те ще се разпечатат последователно една след друга. Росица Матева призова избирателите да не дърпат бюлетините от машините, а да изчакат звуковия сигнал от машината и тогава да ги вземат от устройството. Избирателят следва да провери своя избор, че е такъв, какъвто е направил, и е отпечатан върху бюлетината, след което да ги сгъне, да ги подаде на СИК, за да сложат печат върху бюлетината от машинно гласуване, и след това да ги пусне в кутията за бюлетини от машинно гласуване, каза Матева. Тя отбеляза, че в СИК ще има само две кутии - една за бюлетините от вота на хартия и една за тези от машините. След като се запълни една от тези кутии, тя ще бъде сменена с нова от СИК, уточни Матева.

Машинните бюлетини не могат да бъдат недействителни, стига да се вижда ясно вотът на избирателя, обясни тя. Матева припомни, че за местния вот ще бъдат необходими 9082 машини и ще бъдат разпечатани около 20 млн. хартиени бюлетини. Към момента секциите за гласуване за местния вот, включително подвижните, са 12 089, каза Матева и уточни, че броят им не е окончателен, тъй като предстои разкриването на секции в лечебните заведения, местата за задържане и домовете за възрастни хора до 48 часа преди началото на вота.

Матева посочи, че вече са започнали обученията на СИК. Вече са регистрирани 10 организации с 355 наблюдатели. Росица Матева посочи, че са регистрирани две социологически агенции с 435 анкетьори, които ще правят проучвания за вота. Тя припомни, че крайният срок за регистрация на социологически агенции е 21 октомври.

Снимка: БТА

Говорителят на ЦИК припомни, че крайният срок за регистрацията на представителите на партиите, коалициите, неправителствените организации, инициативните комитети, които искат да участват в процеса на удостоверяване на съответствието на машините и софтуера, е до 17:00 ч. на 19 октомври. Ще бъде предоставен достъп до устройствата, документацията и изходният код, посочи тя.