Трите министерски оставки - на Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков, най-после влизат за гласуване днес в парламента.

Оставките на министрите на регионалното развитие, на транспорта и на вътрешните работи бяха поискани от премиера заради тежката автобусна катастрофа край Своге в края на август, при която загинаха 17 души.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че това е нужният акт за поемането на политическа отговорност за инцидента, макар да изрази съжаление за Москов и Нанков, които "отгледал от деца в партията".

Имената на тримата номинирани от ГЕРБ за нови министри бяха обявени след Коалиционния съвет в понеделник. Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев е предложен да оглави транспортното министерство, за поста в МВР бе предложен досегашният главен секретар Младен Маринов, а депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова е кандидатурата за регионалното министерство. Тя е била зам.-кмет на Враца и е член на ресорната парламентарна комисия.

ВМРО и "Атака", които като част от "Обединените патриоти" са коалиционни партньори на ГЕРБ, вече обявиха, че ще гласуват за оставките, но НФСБ са против. Въпреки това, те ще одобрят новите министри.

Гласуването е заложено като втора точка в работата на парламента. От БСП очакваха това да се случи още вчера и дойдоха в пленарната зала, въпреки заканата там да стоят само 20 депутата.

"Колко коалиционни съвета трябва да се проведат, за да стане ясно дали ще има промени в Министерски съвет? То бяха сини каски, зелени каски. Председателката каза, че все още няма внесен акт на МС. Това означава ли, че има някакво колебание там? Вие, уважаеми дами и господа, няма да избягате от този дебат", заяви Драгомир Стойнев от БСП.

"Ако той искаше да попита кога да останат 20 човека от БСП, очевидно е, че като види дневния ред могат да останат 20 човека и другите да отиват да общуват с хората. Все пак за пръв път ще им бъде това", отвърна Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Докато депутатите се караха, предложението за министерските оставки беше внесено в парламента от името на премиера Борисов.

Междувременно главният прокурор, който беше в Народното събрание по други въпроси, коментира:

"В това, което ще кажа, нямам никакви политически пристрастия. Изтървана бе една фраза, която мисля, че звучеше така: "Убихте 17 човека". Много е лесно да се раздават присъди в тази зала. Не се прави политически рейтинг върху трупове. Затова призивът към всички - ние ще си свършим работата, но не използвайте това за политически цели. Грозно е".

Сотир Цацаров имаше предвид атаката на лидера на БСП Корнелия Нинова към управляващите от ГЕРБ след трагедията край Своге.