На импровизиран брифинг в парламента Николов заяви, че с колегите му категорично се разграничават от случващото се, предаде "Фокус".
„За нас това са недопустими действия, има си цивилизовани начини, така че да не се правят такива екстремистки действия. Не искам и не мога да участвам повече в такива сценарии, защото, доколкото разбирам, те ще продължат. Не емоцията, чашата преля", каза още той, като обясни, че напускането на групата е дълго обмисляно решение.

По думите му тримата се разграничават не само от инцидента пред джамията, а и от други действия на партията и най-вече на нейното ръководство.
"Като се започне от Великден в църквата "Св. Александър Невски", Атонския манастир, Батак, разправиите с посланици на различни държави, които никак не са дипломатични (скандалът с Джеймс Уорлик - бел. ред). Върхът на сладоледа бе екшънът в центъра на София с турската джамия. Ние сме с пълното съзнание, че ще бъдем залети с помия, защото познаваме стила и метода на нашето ръководство, но ще се борим”, коментира още депутатът.

Той изтъкна, че е от Добрич, израснал е и продължава да живее с българи мюсюлмани и не може да се съгласи, че всички са екстремисти и ислямисти.
"За наше съжаление, ние не бяхме уведомени за този митинг, но и да бяхме уведомени, нямаше да присъстваме", добави Валентин Николов.

"Това, което се случи в последните седмици, води до лумпенизация на национализма като идея", добави колегата му Кирил Гумнеров, цитиран от БТА.
"Ние не сме съгласни, когато се каже националист, патриот, да се счита идиот, лумпен, човек, който ходи, бие се с всички останали, а не човек, който защитава националната кауза", каза още той.

Според него действията на "Атака" през последните седмици укрепват ДПС и Ахмед Доган, когато партията бе на път чрез Касим Дал да бъде разцепена. По думите на Гумнеров това е опит за извиване на ръцете на правителството.

Огнян Пейчев пък заяви: "Лично познавам Волен Сидеров, съученик съм с него от първи клас, но явно не го познавам достатъчно. Моят морал, моята същност не може да понесе да бъде взривен етническият мир в нашата родина".

През март около "Атака" избухна скандал, когато се появиха инфомации, че Николов, Гумнеров, Пейчев и още един техен колега ще напуснат групата заради това, че са били принудени да подпишат гаранции за заем в размер на 150 000 евро, с което подкрепят "верността" си към Волен Сидеров. Съмненията бяха, че парите са изтеглени, а народните представители са задлъжнели. Тогава те се отказаха от намеренията си, но днес заявиха, че ще дадат специална пресконференция по темата.

С напускането на тримата групата на "Атака" в парламента, която досега беше 20-членна, остава от 17 души. До края на миналата година те бяха 21, но през декември Камен Петков напусна ПГ на партията.

По-рано днес лидерът на партията Волен Сидеров отговори на Бойко Борисов, който заяви, че не изключва предсрочни парламентарни избори "3 в 1" наесен, така: "Ако ГЕРБ се отказват от нас, на кого разчитат?"
Самият премиер обаче каза, че вярва, че ще може да продължи да управлява с подкрепата на независими депутати. Сметките показват, че с тримата напуснали подкрепата на ГЕРБ може да достигне 127 души (без "Атака"), което е напълно достатъчно за мнозинство.

Днес отцепилите се заявиха, че ще гласуват по съвест.
"Не очаквайте да се вречем в любов на някоя партия", заяви Валентин Николов.

"Очевидно сутрешната позиция на премиера, че ще работи с независи депутати, вече дава резултати", коментира обаче пред „Фокус” депутатът от БСП Михаил Миков. Той все пак отбеляза, че в „Атака” има хора, които не могат да останат под етикета на крайния национализъм и ксенофобия.

Принципна позиция на ГЕРБ е да не се бърка във вътрешните работи на други партии. Затова няма да коментираме случващото се в „Атака”, заявиха пък от ГЕРБ.

Последна актуализация в 17,00 ч.