Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред проведе съвместно заседание с Комисията по вътрешни работи на Великото национално събрание на Турция. На нея беше обсъдена актуалната обстановка на държавната граница с Турция, бежанският поток и сътрудничеството между двете държави.

Хамид Хамид, председател на вътрешната комисия, изрази надежда турските народни представители да предадат на парламента притеснението на българските власти от мигрантския натиск и от "нарастващия трафик на хора". По думите му инцидентната бежанска вълна е преминала в различна фаза и вече идват само организирани от трафиканти бежанци. Той добави, че справки на службите показват, че това са икономически мигранти, а не хора, бягащи от войната. Хамид изрази надежда, че турските власти ще увеличат присъствието на полиция по границата и с общи усилия между двете държави мигрантският натиск ще бъде овладян.

От турска страна, председателят на вътрешната комисия към Великото национално събрание на Турция Джелалеттин Гювенч акцентира на възможностите за завишаване на икономическото сътрудничество и в борбата с престъпността, особено с тероризма. По думите му ЕС може и трябва да помогне на двете държави в развиване на инфраструктурата, в частност на границата, за да се подобрят още икономическите отношение между България и Турция. Според него това ще бъде от полза и за държавите в Европа.

Ние знаем, че нямаме добро наследство от миналото, но искаме да оставим много добро наследство за поколенията, които идват след нас, посочи Гювенч в края на срещата.

Утре предстои турската делегация да се срещне с председателя на парламента Вежди Рашидов и с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.