От ПП-ДБ още не са взели решение дали ще подновят преговорите, но само след като се извинят на ГЕРБ и Мария Габриел, както настоя Бойко Борисов. Докато премиерът в оставка Николай Денков и председателят на ДСБ Атанас Атанасов дадоха знак, че са готови да продължат да разговарят за кабинет, депутати от ПП втвърдиха тона и продължиха да обсъждат поведението на Мария Габриел от вчера, когато тя предаде пълна папка с министерски имена. Единайсет от тях - на досегашни министри на ПП-ДБ, които после декларираха отказ да влязат в този състав на МС.

Народни представители от ПП защитиха Асен Василев и застанаха зад думите на съпредседателя на партията им, чието изказване стана причина Борисов да поиска извинението. Финансовият министър заяви вчера по адрес на Габриел, че тя е новото и красивото лице на мафията, а по време на брифинга от коалицията обобщиха, че свалят доверието от нея.

"Съдържателно това, което Асен Василев каза, е не обида, а е политически факт - че Мария Габриел застана на страната на Бойко Борисов", коментира депутатката Венеция Ангова. "А ние смятахме досега, че тя е човек, който иска наистина да движи страната ни напред в своето развитие", заяви Ангова, цитирана от БТА.

Тя добавиоще, че "ако Габриел иска да оправим съдебната система, тя сама ще арестува Борисов, не е нужно ние да го арестуваме и не е нужно ние да се хвърляме...". Според депутатката от ПП преговорите не трябва да бъдат подновявани.

"Това, което се случи вчера, показа, че ние не можем да имаме доверие на Мария Габриел в този момент и причината е ясна", добави и Даниел Лорер.

"Нашите лидери дадоха много ясно да се разбере, че няма как да работим заедно по този начин", добави депутатът.

Той отново обвини, че ГЕРБ са отказали да подпишат споразумението. ПП-ДБ и ДБ пък не са го подписали, защото основните теми - реформа на службите и на съдебната система, специфично прокуратурата - не са там, добави Лорер.

"Очевидно някои много важни изречения са отсъствали от това споразумение, което е причината да нямаме съгласие по него и то да не е подписано от нас", каза още той. Лорер призна, че още няма решение дали да продължат преговорите. "Следващата стъпка предстои да я решим", каза депутатът и бивш министър от кабинета "Петков".

В същото време депутатът от ПП Христо Петров, популярен като Ицо Хазарта, също излезе с обиден коментар в профила си във Фейсбук веднага след брифинга на ГЕРБ.

"Изпитвам тъга всеки път, когато видя жена, плакала цяла нощ. И най-често причината за нейното състояние се оказва обвързаността ѝ с насилник, принадлежащ на миналото, а не на бъдещето", написа музикантът без да споменава имената на лидера на ГЕРБ и кандидата на партията за премиер.