Депутати от БСП нахлуха в сградата на областния управител на София. В акцията участваха Георги Гьоков, Борислав Гуцанов, Ирена Анастасова и Христо Проданов. Пред сградата има полиция и служители на СОТ.

Те дойдоха да протестират срещу демонтирането на Паметника на съветската армия и без предварително уговорена среща насилствено влязоха в сградата на областната управа. Искаха да получат документите, с които разполага Вяра Тодева за демонтиране на Паметника на Съветската армия, което им е било обещано преди 48 часа от премиера Денков. 

На входа обаче им бе отказано да влязат. Служителят на входа обясни, че когато получи обаждане от областния управител, тогава ще ги пусне. Депутатите се ядосаха, извадиха картите си на народни представители и предупредиха, че по закон не може да им бъде отказан достъп. След спор, продължил няколко минути обаче, вратата се отвори. Като според Иван Ченчев от БСП им е било отворено отвътре, а според служителя на администрацията - той е отворил със сила.

Социалистите се качиха на шестия етаж, но така и не успяха да стигнат до Тодева, а горе се качи полиция. В крайна сметка те си тръгнаха доброволно. Не е ясно дали Тодева е била в сградата.

Социалистите поискаха оставката на Вяра Тодева. 

Левите определиха и действията по махането на Паметника на Съветската армия като пълзяща диктатура, но и няма да внесат проект за решение за спиране процедурата по демонтажа на монумента.

Искаме документите, въз основа на които се извършва този вандализъм, и сте свидетели как се е заключила областният управител, коментира Христо Проданов.

"Ние твърдим, че няма такива документи и затова сме тук. Имаме официално заявление, имаме писмо - искаме те да ни бъдат предоставени. В момента управляващите отдалечават България от европейския ѝ път, защото такива неща в Европа не се случват", каза заместник-председателят на парламентарната група Иван Ченчев.

В крайна сметка БСП не бяха допуснати до среща с областния управител Вяра Тодева и напуснаха сградата. За утрешното заседание заявиха, че няма да влязат в пленарна зала и ще бойкотират работата на Народното събрание.