"За съжаление през последните две години ние показваме, че работим по този начин - вместо да седнем и да си говорим, вместо да идем на коалиционнен съвет, някоя от партиите в коалицията излиза пред медиите и казва как всичко е ужасно, нищо не работи и видите ли - край, разпадаме се! След това лидерите сядат на коалиционен съвет, разбират се по основите точки и продължаваме напред". Така представителят на "Обединени патриоти"- ВМРО Александър Сиди коментира пред Нова телевизия, има ли разкол в малката коалиция след обвиненията от страна на Валери Симеонов.

По-рано днес Валери Симеонов обяви, че няма да се явят заедно с ВМРО на европейските избори. От НФСБ се чувстват обидени, че воеводите не изпълняват предизборните обещания на коалицията. Според политолози обаче проблемът е кой да води листата на патриотите за изборите на ЕП, при условие, че всички проучвания дават максимум едно място на коалицията. Валери симеонов твърдо е против Ангел Джамбазки от ВМРО да води листата. Мерак за водачество има и лидерът на Атака Волен Сидеров.

"Признаваме си, това е несериозно. Аз, както и други мои колеги, не смятаме, че това е правилният начин за водене на политика, но пък очевидно при нас е успешен", каза още Сиди.

По думите му в крайна сметка патриотичните сили са доста по-различни от всички останали и това е причината за техния по-различен начин на комуникация.

Относно обвиненията на Симеонов, че взаимстват чужди идеи, Сиди коментира: "Патриотичното пространство в България има едни идеи и те са законност, сигурност, премахване на гетата - неща, които ние сме говорили от 15 години, сигурно са говорили и нашите партнори и съвсем логично е да имаме общи точки в програмата и затова сме заедно и сме обединени".

Относно обвиненията към военния министър Красимир Каракачанов, че е променил позицията си за самолетите, Сиди коментира, че не помни кога преди той е имал позиция за тях, но най-вероятно Валери Симеонов има нещо предвид, казвайки това.

"Аз лично не съм следил всяка една изява на г-н Каракачанов, така че не мога да кажа дали си е сменил мнението. Знам, че откакто е министър на отбраната, темата за превъоръжаването винаги е била на дневен ред", коментира още Сиди.

Според него обаче сме изпуснали нещо много важно, което военният министър е успял да направи. "В превъоръжаването на българската армия самолетите са много малка част. Не малка, но една трета. Но другите два проекта - за боен кораб и за бойна машина, това което успя да издейства г-н Каракачанов, е тези проекти да се случат в България", поясни депутатът.

На въпрос дали има шанс на евроизборите ВМРО да се яви заедно с НФСБ, Сиди отговори, че въпреки всички разногласия и скандали, вратата не е затворена и разговори с други политически субекти извън коалицията не се водят.

"Много се надявам, че ще успеем да седнем заедно и да начертаем приоритетите", коментира още той.

"От ВМРО сме готови да разговаряме с всеки един от нашите партньори, дори ако някой се чувства обиден, сме готови и да се извиним, даже и да не се чувстваме виновни". Това заяви пред bTV зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. Той обясни, че няма застрашаване на Кабинета.

Според него обаче е необходимо да се определи накъде върви малката коалиция.

"Трябва да седнем на масата на преговорите или да признаем, че такова единство не съществува, че коалицията е формална и всеки ще подкрепя само своята си политика", коментира Веселинов.

Веселинов заяви, че ВМРО не е водила разговори с нито една политическа формация извън кръга на "Обединени патриоти".

Той отбеляза, че в официален формат не е заявявана претенция Волен Сидеров да води листата за евроизборите на "Обединени патриоти". Веселинов отклони директния отговор на въпроса дали е искал неофициално, но отбеляза, че това е била причината да се постави разговора на принципно ниво.

Искрен Веселинов коментира и програмата на ВМРО, като открои, че някои предложения са приемани, а други подминавани.

"Няма застрашаване на Кабинета, но той е длъжник на програмата, която заедно сме изработили и на, може би, леки корекции с оглед на политическите реалности, т.е. ние ще търсим подкрепа на нашите приоритети в ОП, но ще търсим и в ГЕРБ, ако не получим шанса да излезем заедно с тези приоритети пред тях, защото сме пряко ангажирани в това управление", заяви още заместник-председателят на ВМРО