Лидерът на БСП заяви на пресконференция:

„На 12-ти ноември премиерът Борисов заяви: "В парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик“. Това е ужасяващо. „Хора, които са купували гласове и то от затворници“ - не по-малко ужасяваща констатация“.

Нинова подчерта, че БСП ще внесе още днес подписка с искане за изслушване в залата на Народното събрание на премиера Бойко Борисов. Според нея това може да се случи и на закрито заседание.

„Ако откаже да дойде – ще считаме, че той няма такава информация и просто лъже, ако дойде обаче – истината поименно и да си носи отговорност за думите. Не му завиждам и в двата случая, но едно от двете трябва да направи“, заяви Нинова, цитирана от "Фокус".

И настоя, че БСП иска истината от премиера за наркотрафика и за купуването на гласове.

„Да спрем вече с тази манипулация за купуването на гласове, да дойде и да каже поименно с факти и доказателства, и особено от затворници, които нямат право да гласуват“, каза още председателката на социалистите.

Кого има предвид Борисов за наркотрафика не стана ясно, но по повод купения вот той очевидно говореше за депутата от БСП Манол Генов, срещу когото прокуратурата повдигна обвинения.

За него лично говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви преди няколко месеца:

"Той е плащал между 20 и 25 лв. за глас. В схемата участвал и затворник от пловдивско общежитие, у когото бил намерен телефон, чрез който комуникирал с народния представител".

Оставки на Радев и Симеонов

Корнелия Нинова засегна и още една гореща тема - филмът на депутатката от БСП Елена Йончева за това как бежанци преминават оградата по българо-турската граница с протекциите на служители в МВР.

"След филма „Граница“ искаме незабавната оставка на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов. Става дума не само за национална сигурност. Освен фактите, които видяхте, живите кадри - тук става въпрос за корупция. 200 млн. лв. от хората са изсипани там. По-важно - има свидетели, чухте свидетел. Служител, който говори за организирани канали за трафик“, коментира Нинова.

Тя поясни, че от БСП ще потърси чрез българското и международното право защитата на служителя от „Гранична полиция“ от филма на Йончева.