"Получих единна и красноречива подкрепа от Софийската организация – всички народни представители, общински съветници и 24-те председатели на районните съвети на БСП в София", каза за „Фокус” Неков, който измести от листата първия - соцлидера Сергей Станишев.

По думите му ЦИК нееднозначно потвърдила, че такава е конституционната воля на българския избирател.
Начело на БСП листата застава Момчил Неков с преференция от 8.05%, втори е Станишев (6.61%), следван от Илияна Йотова и Георги Пирински.

Неков обясни, че я доказал искането си бъде евродепутат, като се съгласил да бъде номиниран и издигнат от основните партийни организации в БСП.
В такъв дух била и позицията на председателя на Младежкото обединение на БСП.

"А извън нашите структури, тъй като телефона ми беше изключен, получавах стотици съобщения във Facebook на ден в моя подкрепа. Това са реалностите към днешна дата. Още сега искам да заявява, че в чужди битки нямам намерение да участвам или да изпадам в подобни полемики",
обясни Неков.

Той "осветли картината около него", с обяснението, че е магистър по политология и Международни икономически отношения, в момента е докторант в Софийски университет. Припомни, че е автор на 2 книги на политологична тематика.

"Младостта ми също не я смятам за порок, а напротив за необремененост и за желание за трупане на още целенасочен опит”,
каза още 27-годишният социалист.

Преди дни Илияна Йотова обясни, че той е само на 27 г., а ЕП "все пак ЕП не е училище".

Междувременно Станишев заяви по повод Неков, че вотът на избирателите трябва да бъде уважен и добави, че би искал да чуе намеренията му и ако има време, ще го види.

На въпрос дали смята да замине като евродепутат, не даде конкретен отговор, а с усмивка заяви: "Нали имам няколко часа", вероятно визирайки утрешния ден, когато ЦИК трябва да излезе с официално решение за евродепутатите.

Кирил Добрев от левицата пък коментира, изнервен на журналистически въпроси, че Неков е вече депутат в ЕП:
"Купил си е вече билет, видях го. Те могат да искат и патриарх да го направят, въпросът е, че момчето е избрано за депутат в ЕП и заминава”, цитира го OffNews.

По думите на Антон Кутев от БСП, решението на Неков дали да е евродепутат не е партийно, а лично негово.
На въпрос дали на младежа е предлаган пост на зам.-министър, Кутев отговори, че всички зам.-министерски постове са заети вече.

Мая Манолова бе категорична, че няма натиск върху него, за да се откаже от мястото на евродепутат.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За Момчил Неков в Европейския парламент


АНКЕТА: Възползвахте ли се от преференциалния вот?