Бюджетът има своите възможности. Ще се опитаме той да бъде възможно най-справедлив за всички. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, който коментира днешния протест на КНСБ в София с искане за по-високи възнаграждения с Бюджет 2024.

"Последните бюджети системно и значително повишават социалните разходи. Аз бих ги нарекъл инвестиции в хора. Така че по-скоро причините за тези протест започват да са заради усещането на хората, че има кой да ги чуе. Досега, и да протестираш, и да не протестираш, имахме постна пица от много години наред. През последните години се промени подходът. Тези инвестиции в хора започват да дават своите резултати. Виждате, че повече хора се връщат в България. Повишава се раждаемостта. Това е нещо, което трябва да го отбележим. Причината е, че хората започват да се чувстват по-спокойни за бъдещето си", каза Денков.

Днешната протестна акция е организирана от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и нейните основни членове. Инициативата е под надслов "За по-високи възнаграждения с Бюджет 2024 и ясно и сигурно енергийно бъдеще на България", съобщиха от пресцентъра на синдиката.

"Нормално е да има протести. Чуваме всички. Продължавам да получавам писма и да правим срещи с различните общности", коментира още премиерът.

Попитан как ще коментира заявеното намерение от "Има такъв народ" да блокират работата на парламента, за да не може законодателният орган да приеме окончателно промените в Конституцията, Николай Денков отговори: "Нямам съмнение, че те изпълняват политическа поръчка. Видях го вчера в интервютата. Активирани са да пречат максимално, а те не могат да правят друго, освен да пречат в момента. Имаме нужда от тези промени, те са съгласувани с най-експертните институции на експертно ниво Венецианската комисия, Европейската комисия. Те са част и от препоръките на Европейската комисия за върховенството на правото. Всичките им аргументи са напълно измислени. Надявам се максимално бързо да бъде преодоляна тази съпротива".

Паметникът на Съветската армия има своето място в Музея на социалистическото изкуство, каза Денков, който коментира продължаващия демонтаж на монумента.

"Това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Не е военен паметник. Това е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история", посочи Денков.

Министър-председателят коментира темата преди днешната церемония в Министерството на младежта и спорта, на която ще бъдат отличени "Младите шампиони на България".