Министър-председателят академик Николай Денков заяви, че е умерен оптимист по отношение на ротацията с настоящия вицепремиер Мария Габриел. На въпрос сигурен ли е, че ще се стигне до ротация, Денков каза, че работи за това и се надява.

Текущите оценки за правителството са добри, но е важна крайната оценка. Това заяви в контекста на първия учебен ден премиерът в предаването "Панорама" по БНТ.

"И в училище знаем, че трябва другите да оценяват, има и външно оценяване - днес падна европейският мониторинг, дойде съобщение, че инфлацията е паднала до нивата от преди войната в Украйна, така че виждаме сигнали, че текущите оценки на правителството са добри", обясни той.

Премиерът заяви, че не би влязъл в дискусия чия е заслугата за падането на мониторинга - редовното правителство или служебните. Според него обаче това е ясен знак, че Европейската комисия е убедена, че България върви в правилна посока.

"Всичко за тези три месеца се подреди - бюджетът беше приет, заплатите се увеличиха, стартираха се забавени поръчки, които стоят от много месеци, бяха спрени други, но бяха спрени, защото не са законни. Нека все пак мине малко повече време, аз съм сигурен, че хората ще оценят това, което правим за тях", каза Денков.

По въпросът с падането на забраната за внос на украинско зърно, премиерът посочи, че това решение е правилното.

"Бяха спрени четири зърнени култури в предишния период. България никога не е имала проблем с три от тях, ние имаме проблем единствено със слънчогледовите зърна и с нерафинираното олио. Затова през цялото време нашият подход беше, че трябва да видим какъв е проблемът на България, на тези производители, които специфично са засегнати и да защитаваме тях. Това, което виждаме в дискусията е подмяната на истинския проблем с някакви общи искания, които са много далече от действителността", коментира премиерът.

По негови думи отмяната на забраната засяга всички хора, а от този въпрос зависи каква ще бъде цената на храната. Премиерът посочи, че земеделските производители, които подготвят протест срещу решението, отказват срещи с властта.

"Те вече един път отказаха на земеделския министър, аз ги поканих утре и те отказаха отново. Имам официално писмо, че отказват, което много ясно показва, че те не търсят решение. Търсят конфронтация. Защо - не знам", каза Денков.

По отношение на Националния празник, министър-председателят коментира, че като човек на науката и словото подчертава тези ценности като най-важни за развитието на съвременния свят.

"Българското слово, култура и духовност са това, което е запазило България през вековете много години преди Трети март. Тук става дума за това какво ни прави българи. Дали ни прави българи това, че сме били роби и някой ни е освободил или ни прави българи, че ние сме допринесли за развитието на световната култура", добави той.