Софийският университет обмисля дали би могло да се обедини с други университети, съобщи в ефира на БНТ министърът на образованието проф. Николай Денков.

Той уточни, че това е казал на вчерашната среща на МОН с ректорите проф. Анастас Герджиков. Аргументът му е бил, че по този начин, с окрупняването, Софийският университет може да влезе в Топ 500 и би могъл да стигне дори до Топ 300 в световната класация на вузовете, цитира го министърът.

Според него замислената реформа да се обединят по няколко висши учебни заведения, ще доведе до синергия и по-голяма видимост навън, защото сега многото по-малко вузове у нас не били забележими зад граница. "Всеки по-голям инвеститор, ако му трябват кадри, ще попита къде се намират българските висши училища в световната класация", аргументира се проф. Денков. По думите му в България само няколко университета са по-видими, защото са големи. По-малките висши учебни заведения са по-малко видими, това е слабост, смята Николай Денков.

По думите му България закъснява с обединяването на университетите, каквото е налице по света поне от 15-20 години. Той даде пример с Франция, където е учил. Във френската столица били обединени 13 висши училища и вече се наричали "университетът на Паиж"има такъв опит, ние трябва да понаваксаме, закъсняваме с 15-20 г. Денков коментира, че настроенията сред ректорите са различни - някои приемат идеята, други не. Кой ще е ректорът при едно обединение, ще има няколко варианта.

"Предвиждаме да има една обща шапка, която да балансира интересите", обясни проф. Денков. "Нй-мекият вариант е да се създаде една обща структура юридическо лице, може да бъде съставена от ректорите, да се редуват на ротационен принцип или да изберат един от тях. Това ще се обсъжда. Важно е обединението да доведе до реална синергия между различните висши училища", коментира той.

Между три и четири месеца ще отнемат законовите промени. Ако влязат в действие, това ще стане през следващата учебна година, анонсира просветният министър.

В отговор на въпроса кога ще бъдат премахнати тестовете за коронавирус от училищата, министърът заяви, че това зависи от ситуацията в страната и решението на здравните власти. В момента на седмица се разболяват по 2000 ученици, а в началото на последната вълна са били по 1000, докато по време на пика й - са се заразявали по 12000 деца на седмица. "Моят призив винаги е бил максимално присъствие на учениците, максимално освободен достъп, но и безопасна среда", заяви министърът на образованието.

Проф. Николай Денков каза, че още не е решено колко по-рано ще започне по-рано новата учебна година, но се обсъжда това да стане в периода 5-7 септември.

Обмисля се малките ученици да завършват няколко седмици по-късно от сега, а добавеното време да се използва за по-дълги ваканции по време на самата учебна година.