Просветният министър Николай Денков призна, че е разочарован от велите дебати по вота на недоверие.

Честно казано, очаквах днес да бъде много бурно, много диначмично, какво се оказва колеги - че нямате какво да кажете на този вот, а когато ви се отговори, нямате какво да допълните", каза той, аплодиран от управляващите в залата.

Преди него водещият заседанието Атанас Атанасов от ДБ също подканяше оратори на трибуната, но никой не стана. "Това тактическо изчакване може да доведе да ударя звънеца в един момент", предупреди Атанасов, че може да прекрати дебатите. След като никой от опозицията не стана, думата взе министърът на образованието.

Той очерта направеното за 6 месеца в сектора, за който отговаря. "От 1 април учителската заплата средно стана 1958 лв. От 1 април детските градини са без такси. Увеличихме националните програми за образование с 90 млн. лв. и станаха 260 млн.", продължи да изрежда Денков. Той посочи, че парите ще отидат за 70 хил. деца, които да се занимават със спорт и други извънкласни дейности безплатно. "Още 40 хил. деца ще отидат безплатно на море, ако няма проблем с пандемията. Приехме още 20 научни програми, някои от тях напълно нови", допълни просветният министър. И каза, че една от тях е "Изучаване на българистиката в чужбина". "Къде са патриотите и защо не я откриха още миналата година?", попита Николай Денков.

Приехме закон за деполитизацията на училищната система, каза той, като обвини, че преди това била безобразно политизирана.

"Всички приказки за това, че правителството не работи интензивно, са само за да хвърлят прах в очите на хората", обобщи той.

"Вотът не е за образование", напомни му Красимир Вълчев. Бившият министър на образованието при ГЕРБ напомни на приемника си, че немалка част от проектите, с които се е похвалил, са били започнат при управлението на МОН при предишната власт.

"Говорите за бедност, а вие я провокирате с инфлацията, която е вашата социална политика", заключи Вълчев.

"Мисля, че не е добре това да се състезаваме кой какво е почнал, защото трябва да се връщаме доста назад", репликира го Николай Денков. "Някои неща сме ги правили заедно - говоря за 2014-15 година", добави той за времето, когато беше зам.-министър на образованието в кабинета на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък заключи, че именно МОН е произвел "грандиозен провал" с външното оценяване за 10 клас по математика, който произнтече от сбъркани формули.

"За този един месец в нашето министерство са проведени 108 национални външни оценявания и изпити, и никакъв грандиозен провал няма", отрече Денков.

Той обвини предишните управляващи, че заради техния закон, "тази година трбваше да организираме три пъти повече изпити, отколкото досега". "Така че позволете ни и ние да си имаме някакви малки проблеми", обърна се той към опозицията.

Бившият образователен министър обаче отново го репликира, като обвини сегашната власт, че трупат дългове и увеличават дефицитното финансиране.

"Вас ви е похвалил германският финансов министър, но той е похвалил финансовата бюджетна политика на България за последните 20 г.", обърна се Красимир Вълчев към Асен Василев.

"За 12 месеца ние сме я вдигнали със 167 лв.", опонира Василев. "Пенсионерите го виждат", а вие вдигнахте пенсиите със 164 лева за 12 години, добави финансовият министър.