Ротационният премиер Николай Денков направи специално изявление по повод 2 години от началото на войната в Украйна. "България беше сред първите държави, които помогнаха на Украйна в началото на войната. Ще продължим да оказваме политическа, хуманитарна, материална и военна помощ, в максимална степен според нашите възможности и законодателство", обяви той.Ето какво още каза Денков: 

"На тази дата, точно преди 2 години, осъмнахме с новината, че Русия е започнала война срещу Украйна. Непредизвикана, безпричинна, абсурдна война, която разтърси демократичния свят.

Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на тази брутална война, водена от режима на Путин - опустошаване на мирни градове в Украйна, убийства на невинни хора, разрушени семейства, над 20 000 украински деца, незаконно отвлечени от руските сили. Всичко това с отвратителната цел - една независима и свободна държава, в сърцето на Европа, или да бъде поставена на колене, или да бъде унищожена.

С действията си в Украйна Русия продължава да погазва човешките права, да нарушава международното право, да нанася удари върху икономиките на всички демократични държави. Независимо от мащабната дезинформация и пропаганда на Кремъл, няма никакво съмнение, че Русия воюва срещу правото на мирен, щастлив и пълноценен живот на всеки гражданин на Европа, включително и на България.

Нашата страна отдавна направи своя избор - да бъде мирна, демократична, свободна европейска държава. Преди две години Кремъл ни напомни, че трябва да се борим за мира и да защитаваме нашите ценности всеки ден.

Днес ги защитаваме като продължаваме да подкрепяме Украйна - жертвата на тази агресия.

България беше сред първите държави, които помогнаха на Украйна в началото на войната. Ще продължим да оказваме политическа, хуманитарна, материална и военна помощ, в максимална степен според нашите възможности и законодателство. Оставаме силно ангажирани в процесите по реализиране на Формулата за мир на президента Зеленски, Коалицията за украинските деца и в процесите по възстановяване на Украйна.

Русия не може да спечели тази война. И един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ.

А България остава солидарна с Украйна в битката й за справедлив мир - за Украйна и за всички демократични народи!", заяви Николай Денков.

Посланик Олеся Илашчук: Украйна и украинският народ изключително високо оценяват помощта от България

Украйна и украинският народ изключително високо оценяват политическата, военно-техническата, хуманитарната и човешката помощ от България. Това каза посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук в интервю за bTV. Тя допълни, че Украйна е благодарна на Народното събрание и на правителството за приетите решения за предоставяне на военно-техническа, военна и отбранителна помощ. "Това много ни помага в противопоставянето срещу руските нашественици, в отвоюването на буквално всеки сантиметър украинска земя, за защита на живота на нашите граждани, които живеят в условията на систематични ракетни обстрели", заяви посланикът.

Близо 6 млн. украинци вече са се завърнали в Украйна. Сега в чужбина се намират около 4 млн. наши граждани, от тях повече от 55 хил. са в България, съобщи тя.

Сегашното ниво на доставки на оръжие, количеството и динамиката не са достатъчни, за да бъде изгонена Русия от Украйна, отговори Олеся Илашчук на въпрос помага ли Западът на Украйна достатъчно. Според нея може би основната причина за сегашното ниво на помощ е неподготвеността на Запада за война с такива мащаби. Посланикът изтъкна, че всеки вид въоръжение или техника означава повече спасени хора.

Ситуацията на фронта не е патова. В действителност е много сложна, посочи Илашчук. По думите ѝ учудване предизвикват оценките на някои коментатори, че ситуацията на фронта имала слаба динамика. "В Украйна текат активни бойни действия по фронтова линия, която е по-дълга от цялата сухопътна граница на България", коментира тя.

Украйна е искрено благодарна на България за присъединяването към четири от точките от Формулата за мир на президента Зеленски, каза още украинският посланик, цитиран от БТА.

Тя информира, че към момента Украйна не контролира около 20% от територията си. Тези 20% са зона на правов произвол и на многобройни престъпления против украинското население. Това включва и изтезания, и жестоки убийства, и принудителна депортация на цивилни и деца, посочи Илашчук.

По предварителни данни от руските власти са били незаконно откарани в Русия близо 200 хил. украински деца, които Украйна се опитва да идентифицира, каза посланикът и уточни, че броят на официално потвърдените случаи на депортиране на украински деца е около 20 хил. "Ако всеки ден връщаме от Русия в Украйна по едно дете ще ни трябват 55 години", коментира тя и определи това като "кражба на генофонд, геноцид в чистия му вид".

Всеки украинец разбира, че единственият вариант за приключване на войната и на руския терор трябва да бъде победата на Украйна, заяви посланик Олеся Илашчук. Според нея друг вариант за украинците няма, защото това би означавало смърт и унищожение. Никой украинец не вярва нито в хибридни мирни преговори, нито в компромиси с руснаците, каза още посланикът на Украйна у нас.