Няма готовност да се обсъждат имена за състав на кабинет, каза пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков.

Вчера ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се договориха да седнат и да изработят управленска програма, по подобие на законодателната, а едва след това да решат за състав на кабинета. 

На въпрос дали ще предложат състав на Министерския съвет, Денков обясни, че този въпрос трябва първо да бъде обсъден в коалицията. И повтори, че в момента се коментира само управленска програма на МС.

"Това, което ние ще направим, е да подготвим такава програма и да обсъдим с парламентарните групи. Разбира се, ще започнем с ГЕРБ-СДС като най-голяма парламентарна група, за да видим дали може да получим подкрепа, коментира Денков. И поясни, че това е програмата, която трябва да изпълнява МС. 

На уточняващ въпрос за срока за подготовка на управленска програма, Денков каза, че не се притеснява за срока за изготвянето ѝ, а за процеса на обсъждането с другите парламентарни групи. 

Преди началото на днешното пленарно заседание, което закъсня с повече от 20 минути, заради председателски съвет преди това, депутати коментираха възможността за съставяне на правителство. 

На брифинг в парламента, касаещ Международния панаир в Пловдив, Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" отговори на журналистически въпроси и за разговорите с ПП-ДБ. 

"Прекарахме няколко изборни кампании, в които разказваме отново и отново всичко, което се е случило в нашата страна, което не трябва да се случва никога повече. Оттук-насетне разбираме много добре политическата ситуация, в която българският избирател ни е поставил, за да я решаваме. Ето защо вече имаме законодателна програма, по която имаме разбирателство. Предстои да има програма на правителство, по която да имаме разбирателство. Тогава се надяваме, че съставът на правителство, излъчен от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", ще срещне подкрепа от колегите от ГЕРБ, а може би и от другите политически сили", коментира Лорер. 

"Ако беше лесно, някой друг щеше да го е свършил вероятно много отдавна. Ако има нещо, което ПП и ДБ доказахме, е, че не ни е страх да влизаме в трудни битки. Разбира се, че има риск такова правителство да бъде съборено, парламентът решава колко дълго ще живее. Ето защо тези предварителни стъпки на разбирателство относно законодателна програма и управленски приоритети са толкова важни да се случат публично, така че всички да знаят какво ще свърши това правителство. Когато някой реши да събаря правителството, защото сме станали неудобни, нека отговори пред българската общественост защо го прави", призова Лорер.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов намира за невъзможно да се състави правителство с първия мандат. На въпрос за преговорите между първите две формации, той коментира, че е видял "отчаяние и безсилие в очертаващата се патерица на ГЕРБ" - "Продължаваме промяната - Демократична България". Според Костадинов втората сила в парламента е поставена в "тежка безизходица", защото избирателите им не искат правителство с ГЕРБ. "Ако направят правителство с ГЕРБ, на следващите избори ще се борят за влизане в парламента", смята лидерът на "Възраждане".

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов, попитан кой мандат биха подкрепили от ИТН, каза, че няма как да отговори на този въпрос, защото не е чул какво предлага формацията с първия мандат и другата - с втория. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че по-късно ще направи коментар пред медиите.