Номинираният за премиер Николай Денков и едно от знаковите лица на ПП Даниел Лорер дадоха знаци, че "размразяването" на отношенията им с ГЕРБ е близо и че "Продължаваме промяната" мисли в посока за експертен кабинет.

"Видях, че има притеснение от някои от изказванията, правени по тези нощни записи. Това, което е важно да подчертая е, че винаги съм следвал това, което пише в законите. Трябва ясно да се дадат гаранции, че няма да има някакви чистки", каза пред bTV номинираният за премиер от ПП-ДБ акад. Николай Денков.

По думите му може да се мисли в посока експертен кабинет с ГЕРБ. "Трябва да се дефинира дали говорят за експертен кабинет или вървим към някакъв по-балансиран политически кабинет, което означава, че те ще искат и други лица", каза Денков.

"Да е приемливо и с двамата - и от страна на Мария Габриел, и от моя страна. Не е толкова важно кой е предложил един или друг човек и дали е бил в един или друг кабинет. Важно е човекът да си разбира от работата. Не трябва някой да бъде изключен само защото е представен от някой друг", коментира акад. Денков.

Според него трябва да е ясно кой носи политическата отговорност. "Неприемливо е да се появят едни експерти, за които никой не носи отговорност и след което да се окаже, че те се подчиняват на външни фактори извън екипа на Министерския съвет. Този кабинет трябва да работи като екип, защото иначе ще стане като орел, рак и щука и ще дърпа в различни посоки или има друга опасност - зад някои от министрите да има икономически интереси", допълни Николай Денков.

Според него няма по-подходящ от Асен Василев за финансов министър. "Това ще бъде част от разговора. Самият Бойко Борисов няколко пъти и публично и в срещи казваше, че той държи Асен Василев да бъде финансов министър", каза кандидатът за премиер на ПП-ДБ.

По думите му се прави сериозен опит да бъде блокирана възможността за съставяне на кабинет. "В момента, в който се оказа, че можем да направим проевропейски ориентирано правителство се активизираха всички. Изявата на президента вчера се вписва в цялата картина. Защо е така - можем само да гадаем", посочи Денков.

По думите му президентът е прекрачил границата, като е казал на ПП-ДБ да не изпълняват мандата.

"Мисля, че президентът няма право да казва, че вторият мандат не трябва да се изпълнява", коментира Николай Денков.

Вчера държавният глава Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на Денков. Пред представителите на ПП-ДБ президентът заяви, че мандатът вече е дискредитиран и ги призова да преосмислят целесъобразността му.

Според акад. Николай Денков президентът не е постъпил коректно с думите си. "Аз идвам там като излъчен от парламентарни групи. Аз не съм служебен министър, за да може да ми казва какво да правя. Идвам там с мандат, който трябва да изпълня. Ако някой ще ми каже: "Този мандат не трябва да се изпълнява", това са парламентарните групи. Това е институционалният подход и аз мисля, че той го наруши в този случай", коментира Денков.

"Неговата задача в този случай е да връчи втория мандат, ако има някакви коментари, да ги каже, но определено не смятам, че е негова работа да каже "не го изпълнявайте", посочи още номинираният за премиер от ПП-ДБ.

Даниел Лорер за преговорите с ГЕРБ: Първите слънчеви лъчи вероятно ще огреят още утре

"Първите слънчеви лъчи вероятно ще огреят още утре. Академик Денков вече съобщи, че имат насрочена среща с Мария Габриел. За мен това е символ на надеждата". Това каза в "Още от деня" по БНТ Даниел Лорер от ПП-ДБ.

Той заяви, че институционалността и българската държава са изправени пред много сериозни проблеми - от проблемите в прокуратурата, до изявеното нежелание на президентството да връчи втория мандат, което според Лорер, граничи с посегателство на конституционния ред.

Според него проблемите са ясни изрази на факта, че двете най-големи политически сили трябва да намерят в себе си увереност и смелост, въпреки огромните резерви един към друг, да намерят мост и да съставят редовно управление на България.

"Доверието между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ тепърва ще се гради", каза още Лорер и заяви, че искрено се надява от утре през следващите 6 дни да изградят липсващото доверие, защото то е важно накъде ще поведат България - напред към Европа или на изток към Русия.

Лорер каза още, че политическият формат ще бъде запълнен с експертни фигури, но в какви пропорции, ще се види в следващите дни.

Той е уверен, че "сцената с Радостин Василев" ще бъде забравена в следващите дни. Каза, че никой няма да маха случайно администрация, която е била назначена от един или друг кабинет.

За изказването на президента при връчването на мандата, коментира, че Радев вчера си е изпуснал нервите и е излъчвал усещане, че мандатът е негов. "Това беше изключително обезпокояващ ход и мисля, че българската общественост е в правото да се тревожи какво точно е искал да каже президентът", каза Лорер.

Той отрече шефовете на службите да се съгласуват с чужди посолства и каза, че реплики, извадени от среднощен разговор, не бива да дерайлират политическия процес, но много умело се използват именно за това.

"И днес дори шефовете на службите бяха вкарани в този сценарий", каза Даниел Лорер.

Според него няма нищо, което да се определя като теч на информация.