Когато един министър вече е казал, че си тръгва, стои въпросът дали трябва да решава кадрови проблеми, заяви премиерът Николай Денков на пресконференция в Министерския съвет в отговор на журналистически въпрос относно конкурси за директорски постове в държавни болници.

Коментарът бе по повод интервюто на здравния министър Христо Хинков, който обясни, че е спрял конкурси за нови директори на болници по молба на премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел, за да не се оставя впечатлението, че преди да освободи поста, министърът назначава директорите на болничните заведения.

"Казах на здравния министър дали е подходящо да го направи, не съм му забранил, казах му аргументите, които имам", заяви министър-председателят. Според него аргументът е ясен и разбираем. Когато един министър иска да развива една система, естествена част от развитието на тази система, е да бъдат свързани и кадрите, с които ще работи, посочи Денков.

"Не съм чул интервюто му, но видях как е отразено в медиите. Доколкото разбрах и той това е казал, ние просто сме му дали аргументи в тази посока. Но никой от нас не си е позволил да му забранява", допълни премиерът.

Министър-председателят каза в отговор на въпрос, че няма други министри, които да са изявили желание след ротацията да не заемат министерски постове.

По отношение на работата на целия екип на Министерския съвет, включително и на Хинков, сме казали да работят по управленската програма. Няма никаква причина да се намалява темпото на работата, гражданите очакват решения, които да бъдат полезни за тях, коментира Николай Денков. Според него е редно новият министър на здравеопазването да стартира процедурите за конкурси в болниците, така че да носи и политическа отговорност.

На въпрос ясно ли е кой ще вземе мястото на здравния министър след ротацията Денков, каза че все още няма решение. Премиерът добави, че при последния си разговор с Мария Габриел ѝ е казал, че е направил преглед на работата на министрите, тя също е потвърдила, че го е направила.

Габриел е добавила, че иска да се види с министрите един по един, за да уточнят какви са приоритетите за следващия период, разказа пред медиите министър-председателят. Двамата са се разбрали, че това ще ѝ отнеме около две седмици. Разговорът им е бил в края на миналата седмица. Двамата са се разбрали, че след това заедно ще обсъдят темата, но до момента този последващ разговор не се е състоял, съобщи още Денков.