Премиерът Николай Денков съобщи, че по последни данни на Министерство на финансите дефицитът е спаднал в пъти под апокалиптичните прогнози и с днешна дата вече е 2,2%. Благодарение на това ще бъдат отделени допълнително извън бюджета 1,2 милиарда лева за проекти на общините. Новината министър-председателят оповести в началото на първото за годината правителствено заседание.

"Като правителство ще продължим да работим за повишаване на доходите, намаляване на неравенствата, привличане на инвеститорите и подобряване на всички държавни системи, от които зависи удобството на хората и бизнеса", каза Денков във встъпителните си думи пред министрите.

"Не вярвайте на думи без аргументи, независимо от това кой ги казва. Гледайте и оценявайте делата и реалните резултати, само те имат значение", апелира премиерът и даде положителния, по думите му, пример със снижаването на дефицита. 

"Министерството на финансите предостави информация, че дефицитът за 2023 г. е 2,2%, което е почти процент под заложеното в бюджета и три пъти под апокалиптичните 6 до 7 процента, с които обществото беше плашено месеци наред", заяви премиерът и похвали екипа на министър Асен Василев за постижението.

"Постигнатият по-добър дефицит ни даде възможност да отделим 1,2 милиарда допълнително спрямо предвидените в бюджета за проекти в общините. Това са средства, които всеки един ще може да усети, според това как ще бъдат използвани в съответната община", добави Денков.

"Ще продължим да работим за резултати, които променят България към по-добро. Изисква се време, за да ги усети всеки в ежедневието си, но сме на прав път и вярвам, че хората започват да го разбират", убеден е министър-председателят, който честити и новата година.

"Нека гледаме с увереност към 2024 г., защото имаме основания за това", призова Николай Денков.

Снимка: Булфото