27-ият ден от протестите срещу правителството и главния прокурор бе белязан от нова блокада. След трите кръстовища по продължението на бул. "Цар Освободител" в София, палатковия лагер във Варна, спряното движение между Хасково и Стара Загора и вчерашните опити да се попречи на автомобилите край Благоевград, днес демонстранти блокираха временно 109-ия километър на магистрала "Марица" при разклона за Капитан Андреево в близост до границата с Турция.

Всички снимки вижте тук >>

Няколко души, предвождани от члена на т.нар. Отровно трио Николай Хаджигенов, разположиха тенти и заеха пътното платно. Те влязоха в диалог с някои от пътниците, но не откликнаха на техните молби да ги пуснат да продължат.

От МВР определиха действията като нерегламентирани и поясниха, че служители на ОДМВР-Хасково предприемат мерки за предотвратяване на усложнения в трафика.

Докато километрични опашки от автомобили и камиони в отсечката към Турция се увеличаваха, на митинга в центъра на София друг от Отровното трио - Велислав Минеков, оповести от микрофон за случилото се, нарече го успех, предупреди за разширяване на такъв тип действия и призова всички да се включат в тях. Протестиращите се заканиха да посрещнат Бойко Борисов на "Цариградско шосе" за конференцията утре, на която ГЕРБ събира актива си.  

Снимка: "Булфото"

Към 23 часа вечерта от МВР съобщиха, че движението вече е възстановено, а полицейски екипи продължават да дежурят в района за гарантиране на обществения ред и сигурността на трафика.

 

Снимка: "Булфото"

По-рано днес стана ясно, че общо 5 души са обявили гладна стачка в палатковия лагер пред Министерски съвет. Един от тях - Владимир Генов, вече 5 денонощия не се храни и не пие вода. През деня е бил прегледан и от лекар, но въпреки че състоянието му се влошава, се е заканил да продължи акцията си.

Снимка: "Булфото"

Към 21 ч малка група от десетина протестиращи се отправи към сградата на БНТ с призиви за оставка на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков и искане за достъп до националния ефир, за да изразят мнението и исканията си.

В палатковия лагер на "Орлов мост" демонстранти са поставили и пощенска кутия, в която събират послания към депутатите и управляващите.

Хората от палатките са категорични, че няма да се откажат от исканията си за пълна промяна на системата и оставка на правителството и главния прокурор.