Възможно ли е от страна в дъното по иновации в ЕС България да се превърне в лидер по иновации и благодарение на това икономиката да мине на ново, по-високо ниво. Рецептата дават експертите на "Демократична България" с амбициозна визия за модернизация на страната. В нейната основа стои система за управление на иновациите, енергетиката и транспорта, които имат роля във всеки друг сектор за генериране на растеж.

Развитието на иновациите ще улесни прехода на България през дигиталната революция, която светът изживява, ще помогне за преобразяването на съществуващите работни места и откриването на нови. Крайният ефект е икономика с висока добавена стойност, високоплатени работни места и повишаване на стандарта на живот. За целта обаче е нужно иновациите да станат приоритет на държавата.

"Сегашното политическо ръководство на страната не си дава ясна сметка що е то "дигитална трансформация" и че неслучването ѝ е стратегически риск пред България", коментира IT експертът Божидар Божанов от Демократична България. Формацията залага в плана си на концентриране на усилията на държавата в сектори с потенциал за развитие, премахване на препятствията пред бизнеса за разгръщане на иновации и привличането и развитието на компетентни кадри и стимули за учените. Необходимо е държавата да положи целенасочени усилия за привличане на 1-2 тип инвеститори в сферата. Една от стъпките за това е създаване на Съвет за зелена и дигитална трансформация, който да е на най-високо управленско ниво - вицепремиер или дори премиер.

"България разполага с добре подготвени експерти и ако това е държавна политика, е напълно постижимо страната да направи това, което направи Гърция, където Microsoft прави огромна инвестиция с откриването на центровете за данни", коментира Божанов.

На ниво институции най-належащото е въвеждането на реално електронно управление и премахването на корупционните практики. А това минава през работещи регулатори и върховенство на закона, за да бъдат предприемачите защитени от нелоялна конкуренция или незаконна дейност и да могат да разчитат на улеснени процедури за защитата на интелектуалната собственост. Наред с това е необходима дългосрочна инвестиция в образование и наука, така че да отговаря на нуждите на бизнеса. Необходима е национална концепция за спиране на изтичането на кадри и за привличането на хора, за да бъде отключен потенциала за развитие на страната.

Формацията планира облекчаване на процедурите за издаване на синя карта или регламент за дистанционна работа в и извън България, облекчаване на Закона за обществените поръчки за ускоряване на процедурите за изследователска и иновационна дейност, намаляване на бюрократичните пречки чрез реално електронно управление, финансови стимули и данъчни облекчения за изследователската и иновационната дейност. Сред мерките са и отваряне на данните на публичните предприятия и структури за аналитични иновативни проекти с частни партньори, стимули и подкрепа за сформиране на иновативни и предприемачески екосистеми.