"Демократична България" приема с разбиране различното организационно ниво на потенциалните си партньори в 46-ото Народно събрание от "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!", но не одобрява, че разговори за състав на следващия кабинет все още няма. "Ние сме готови да поемем отговорността за това, да бъде излъчено амбициозно управление на промяната", казва Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България". Той подчертава, че за да се случи това е необходимо време за разговори по политики, а не за това кой да стане министър.

В кандидат-депутатските листи на "Демократична България" няма нито един сътрудник на бившите тайни комунистически служби и това не е случайно. Това е пряк резултат от последователната политика за ограничаване на тежката наследственост на комунистическия режим, казва Христо Иванов. Според него интерес представляват и разработките на тайните служби и МВР през 90-те години, по времето на прехода в България.

"Демократична България" ще предложи механизъм за филтрация на кадрите на ключови за националната сигурност позиции. Според Христо Иванов сега тези хора не се подлагат на проверка за зависимости, като например за корупция. Само така, според него, ще можем да сме сигурни, че българските служби ще служат единствено на националния интерес.

В "Демократична България" вярват, че българското общество припознава последователното поведение и ясната визия за промяна, които показва политичестото обединение.

Христо Иванов допуска, че деструктивната тактика на ГЕРБ срещу машиннто гласуване е свързана с политическия нюх на Бойко Борисов. Според Иванов Борисов предусеща политическия "погром" за ГЕРБ на предстоящите избори на 11 юли и се опитва да го обясни с машинния вот.

  • Правителство с чий мандат ще подкрепи "Демократична България"?
  • Има ли "Демократична България" фаворити сред служебните министри за новия редовен кабинет?
  • От кой ще търси подкрепа, ако гласовете на партиите извън статуквото се окажат недостатъчни за мнозинство в 46-ят парламент?

Отговорите на Христо Иванов, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Христо Иванов е завършил право в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Специализирал е във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, в САЩ, в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ. Бил е програмен директор на Фондация "Български институт за правни инициативи", където е ръководил проекти в областта на съдебната реформа, предотвратяване на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона. През 2014 г. е заместник министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки и министър на правосъдието до 2015 г. във второто правителство на Бойко Борисов.