Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов призова ГЕРБ да оттеглят Росен Желязков като кандидат за председател на 48-ото Народно събрание.

"Много правилен ход на "Продължаваме Промяната" да си оттеглят кандидата. Това принуждава ГЕРБ да направят същото", каза Атанасов по Нова телевизия в коментар на задънената улица, в която навлезе 48-ото НС, след като не успя да излъчи председател измежду пет кандидатури. ПП оттеглиха Никола Минчев и обещаха да не пречат на избора днес, когато е вторият ден на първото пленарно заседание. 

"Ако твърдят че са национално-отговорни, трябва да го оттеглят. Ако не го направят, останалите политически сили ще изберат друг председател, независимо от ГЕРБ. Не очаквам Росен Желязков сам да се оттегли", призова депутатът от ДБ.

Той не е толкова притеснен от вчерашния блокаж, завършил безпрецедентно без избор на председател на НС.

"Много драматично гледаме на тези неща. Вярно е, че вчера беше тържествен ден. Смятам обаче, че беше много полезен ден за българската демокрация. На всички ни стана ясно, че ГЕРБ макар и да си купиха изборите, са в изолация", отбеляза той.

Към този извод довело и последвалото отдръпване на ДПС, според Атанасов. "Включително и скритият им съюзник ДПС, на второто гласуване не ги подкрепиха", каза Атанасов.

По думите му "Демократична България" отново е доказала, че е последователна, конструктивна политическа сила. "Доказахме го вчера, защото не издигнахме наш кандидат. Оттук-нататък ще трябва да преценим дали се налага такъв ход от наша страна", поясни Атанасов.

Според него председател на НС трябва да е човек извън двете първи политически сили.

"Вчера привечер от ДБ обсъдихме варианта с ротацията. Това е възможно, макар да е сложно технически. Първият избран трябва да бъде Никола Минчев, защото на последното гласуване той имаше 2 пъти повече гласове, отколкото Росен Желязков", каза още депутатът.

"ДБ няма да направи сделка с ГЕРБ, докато аз съм съпредседател. Борисов вечно търси начин да се допре до нас", констатира Атанасов. "Създадохме ДБ, за да демонтираме корумпирания Борисов модел", напомни той.

Борисов трябва да се оттегли от партията му, призова Атанас Атанасов, след като ПП нееднократно апелират за същото, а от ГЕРБ отвръщат, че това е работа само и единствено на хората от тяхната партия и лидерът им се казва Бойко Борисов.