Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV, че вече са събрани значителни доказателства по разследванията за корупция срещу политици. По думите му се касае за по-предишното и за предишното управление (б.р. редовни правителства).

"Имаше проверки. Предали сме много материали на прокуратурата, по част от тях са образувани досъдебни производства. Вече всеки по веригата трябва да си свърши работата, за да се стигне до осъдителните присъди. Прокуратурата трябва да повдигне обвинения, да привлече тези хора, да внесе обвинителни актове и накрая идва заключителната роля на съда, който трябва да осмисли всички тези усилия с осъдителни присъди", заяви още Демерджиев.

Служебният вътрешен министър допълни, че корупцията е основно в сферата на обществените поръчки.

"Дотук гледахме филм, в който избирателно се привличаха хора, наричани "олигарси". Вярвам, че тук нещата са различни, защото подходът на МВР е различен", каза още той.

"Нормално е при обществените поръчки да участват дружества, наложили се на пазара, които много добре познават съответната сфера на дейност, имат богат опит и могат да предложат конкурентни цени. Не намираме много често тези дружества сред кандидатите за обществени поръчки, намираме други, чиято предметна дейност няма нищо общо с тази на обществената поръчка", обясни Демерджиев.

Той допълни, че в сферата на пътното строителство и на енергетиката са най-големите парични потоци и че именно там, но и в други сфери са разследва за корупция.