Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че полицията хваща по няколко пъти замесените в трафик на мигранти, но после те са освобождавани от съда след броени месеци. Той изрази несъгласие за извършените от тях престъпления да се държи отговорно само МВР, което ги залавя неколкократно. И призова и другите институции да поемат своята отговорност. Демерджиев даде за пример последния случай със загинали, задушени в камион, 18 мигранти край Локорско. Като добави и по повод последните инциденти със заловени мигранти от понеделник, че проблемът е един и същи.

"Един от основните хора, замесени в тази ситуация, довела до този изключително тежък инцидент, е получил два пъти по пет месеца със споразумение с прокуратурата и съдът ги е акумулирал и му е дал общо 5 месеца. Той ги излежава тези пет месеца и месец по-късно извършва това престъпление", заяви вътрешният министър.

"Е, как да се борим с тези хора?! Ние сме го заловили няколко пъти, ние сме го предали на правосъдието. Защо се пита полицията, а не се питат другите отговорни институции какво направиха те, за да предотвратят този случай", изрази възмущението си Демерджиев.

"Не може да се сключват споразумения с по 5 месеца лишаване за човек, който два пъти сме залавяли за каналджийство. На този човек, ако му беше наложено нормално и адекватно наказание, той нямаше да бъде на пътя и нямаше да вози тези мигранти. За сходно престъпление двама български каналджии в Гърция бяха осъдени общо на 62 години затвор", даде за пример Демерджиев.

"Не се задават въпроси и защо за 10 години никой не намери да обезпечи технически 110 км от 250 на границата. В момента ние сме принудени да правим това и го правим с много енергия. Никой не задава въпроси и защо не са оправени пътищата около границата, както и защо 2000 гранични полицаи бяха съкратени и там се полага извънреден труд от сили на полицията и армията", направи равносметка на проблемите с миграцията министърът.

Вътрешният министър съобщи, че България ще получи безпрецедентна техническа помощ от Еврокомисията за подсилване на спирането на нелегалния мигрантски натиск по границата. Тази седмица предстоят разговорите за това.

Снимка: Булфото

"Изградиха се десетки КПП-та, така че всеки, който е успял да проникне на територията на страната, ние правим необходимото да го заловим на територията на България и да не допуснем вторична миграция", коментира министърът, като добави, че неведнъж е казвал - това е условие за приемането ни в Шенген.

"И твърдя категорично, че в момента ние се справяме най-добре с този проблем, при положение, че мигрантският натиск е абсолютно несравним с натиска през предходните години", коментира още той.

Снимка: Булфото

Министърът на вътрешните работи каза още, че МВР очаква, вследствие на земетресението в Турция, много бездомни хора да тръгнат към Европа. "И всичко това го следим, виждаме потенциал тези процеси да се развият", каза той. 

Борбата с нелегалната миграция трябва да се превърне в основен приоритет на държавата, добави още Демерджиев.

Акциите на МВР не са спирали и ще продължат, както по отношение на предстоящите избори, така и срещу каналджиите и наркотиците, каза още министърът на вътрешните работи във Варна, където е на посещение в Областната дирекция на полицията. Придружава го главният секретар на вътрешното ведомство Петър Тодоров.

Снимка: Булфото