Много рядко полицията си позволява да посегне на някого, без да е провокирана или без да е нападнат полицай. Обикновено, полицаят отвръща, когато е нападнат. А хората трябва да знаят, че полицаите не са подходящи на нападение, защото напоследък това усещане се загуби. Това каза пред журналисти в Бургас служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод побоя над 19-годишния Емил от Плевен пред дискотека в града.

Заподозрени са четирима служители на МВР, които са били цивилни и в извънработно време. По случая се води разследване, а директорът на полицията в Плевен обяви, че поне трима служители ще бъдат отстранени от работа.

"Всеки полицай, който си позволи противообществени прояви, най-често бива задържан от колегите си. Случаите не зачестяват. Те трябва да се следят внимателно, защото понякога има много важни нюанси, които се спестяват при поднасяне на случая", добави той.

Според вътрешния министър при внимателен преглед на записите от охранителните камери около дискотеката се вижда, че младежът не е подходил безобидно към ситуацията.

"До голяма степен е провокирал ситуацията. Проверката продължава, на финала съм", каза Демерджиев.

По думите му полицаите могат да носят служебното си оръжие със себе си. "Разбира се, те трябва да преценяват много точно кога могат да използват служебния си пистолет. Това в никакъв случай не може да става, когато разговарят със съседи или по друг такъв повод. Подобно поведение няма да се толерира. Много ясно съм предупредил и служителите", каза служебният вътрешен министър.

Той допълни, че се очаква по-голяма активност от хората, които биха желали да манипулират предстоящите предсрочни избори с различни престъпни практики. Демерджиев посочи, че се обсъжда по места какви мерки трябва да се предприемат допълнително, извън тези, които са добре познати, за да се обезпечи сигурността на вота. Министърът каза, че МВР ще се справи с тази задача.

Демерджиев коментира, че рокади по дирекции ще има по изключение там, където е сигурно, че се налага това. "Ако питате конкретно за Бургас - не", уточни министърът.