Мигрантският натиск спада, каза вътрешният министър Иван Демерджиев пред журналисти.

"Ако при пика на мигрантския натиск опитите за нелегално преминаване на границата са били около 1600 за денонощие, то те сега са намалени на 600", подчерта Демерджиев.

Относно украинските бежанци, Демерджиев посочи, че близо 11 хил. ще останат на мястото, където се намират, заедно с техните деца, като това ще продължи още четири месеца, а останалите, които тепърва идват, ще минат буферно и престоят в Елхово до 30 дни, като ще бъдат насочени към държавни бази.

Вижте още снимки

Вътрешният министър коментира и случая, при който висш служител на "Гранична полиция" беше хванат с подкуп от 2000 лв. Той потвърди, че е ставало въпрос за обществена поръчка с GPS системи за охрана на границата. По думите на служебния министър няколко седмици "Вътрешна сигурност" са работили по случая. "Правим всичко възможно да следим служителите си и да знаем с какво се занимават те. Работим и без да ни подават сигнали", увери Демерджиев.

Демерджиев посочи, че исканият подкуп е в процент. Достатъчно голям е процентът, каза министърът. Според него подобни практики са основна причина да не бъдат добре обезпечени нашите сили. В момента водим ефективна борба и това няма да бъде последният арест на хора, които се занимават с това, допълни Демерджиев. По думите му не е бил подаван конкретен сигнал. Водени са разговори и нашата вътрешна сигурност е засякла такива, обясни той.

Демерджиев коментира гонката, след която бяха заловени 10 нелегални мигранти, превозвани в луксозен джип. Според вътрешния министър целта е била границата ни със Сърбия. Возилото е било управлявано от естонски гражданин.

Ниските наказания у нас водят до това хора от цяла Европа да се превозват мигранти. Почти няма българи, повечето са чужди граждани, добави той.

"Срам ме е да гледам патрулните автомобили, с които пътните полицаи изпълняват служебните си задължения", призна Иван Демерджиев. Той заяви, че ще направи всичко възможно те да бъдат технически обезпечени. Според него автомобилите са били закупени през 2013 г. 

"Няма съвместимост между системите на армията и на МВР"

Силовият министър подчерта, че българските власти водят паралелно разследване за случая с убития полицай на турската граница.

Демерджиев отрече военният служител да е стрелял по подкреплението. "Стреляно е по военния и по автомобила това, което той е направил е да отвърне. Коментираните гилзи на наша територия, са гилзите от автомата на нашия военен, когато е отвърнал на огъня", добави той.

Той определи случилото се като безпрецедентно и обяви, че ще се вземат нови мерки за безопасността на хората

По думите му далеч в годините не е постигната съвместимост между комуникационните системи на армията и на МВР, което е абсурдно.

"Не е имало добра комуникация между военния и подкреплението, което е дошло от "Гранична полиция". Това не е, защото не са работили уредите, а защото никой не се е погрижил през годините, те да имат съвместимост. Ще направим необходимото да снабдим военните с наши радиостанции, за да имаме връзка с тях", добави Демерджиев.

Относно вчерашното убийство на столичния "Женски пазар", Демерджиев потвърди, че става въпрос за междусъседска вражда.

Снимка: БТА

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви началото на 28-ия Национален конкурс "Пътен полицай на годината". Събитието се състоя в отсечката между булевардите "Патриарх Евтимий" и "Скобелев" в София.

В началото на церемонията прозвуча химнът на България, а след това присъстващите почетоха паметта на загиналия им колега на при българо-турската граница с едноминутно мълчание.

Конкурсът се провежда от 1992 г., като от 2014 г. наред с него се провежда и ден за превенция на детската пътна безопасност.

Демерджиев посочи, че за да се справим с проблема с войната на пътищата, трябват две неща - подготвени служители и техническа обезпеченост. Последното е наша грижа, правим го от първия ден и ще го правим до последния на мандата си, отбеляза министърът.

Много пъти вие сте първите на мястото на едно пътнотранспортното произшествие и за мен е важно да бъдете хората, които дават сигурност и спокойствие на пътя, допълни Демерджиев.

Не забравяйте най-важното - пазете здравето и живота си всеки един момент, когато се намирате на пътищата и изпълнявате дълга си, обърна се Демерджиев към присъстващите полицаи и пожела успех на участниците.