Спад на мигрантския натиск върху българските гранични полицаи по границата с Турция и засилване на сили на жандармерията от турска страна отчете вътрешният министър Иван Демерджиев след среща с турския си колега Сюлейман Сойлу, с когото преди ден са обсъдили бежанската вълна. Това съобщи министър Демерджиев по време на откриването на строителните дейности за нов затвор в с. Самораново, община Дупница. Той е предал на Сойлу и списък с имената на евентуални турски трафиканти.

"Това, което се уговорихме с турската страна, е тя още по-активно да участва в действия, които да не позволят на границата да се събират големи мигрантски групи, които да атакуват нашата граница", каза министър Иван Демерджиев.

Той посочи, че вече има ефект от тези действия и значително е спаднал натискът върху българските гранични полицаи.

"Вярваме, че с взаимни усилия и направената съвместна работна група ще успеем натискът да го сведем до минимум. Както виждате в момента, стремим се хората, които преминават през територията на нашата страна, да бъдат задържани. Такива усилия нямаше в предишните години и месеци, и точно заради това основните критики бяха насочени към нас. В последните месеци ние се справяме с това и получаваме положителни отзиви и от партньорите си, и от ЕС", каза вътрешният министър, информира БТА.

Той посочи, че турската страна е разположила много сили по протежението на нашата граница.

"Това са жандармерия, която е изключителна сила в Турция, както и сили на военните", уточни вътрешният министър. Той заяви, че те са разположени на различни стратегически подстъпи към границата и по този начин събирането на големи групи мигранти е предотвратено.

"По-рано се наблюдаваше струпване на над хиляда души, които атакуваха постепенно нашата граница, на малки групи от по 20-30 души. Разбирате колко трудно е да се противодейства на такава ситуация, но сега с наличието на турските сили, събирането на толкова много хора не може да се случи и това изключително много ни улеснява", каза още Иван Демерджиев.

Той изтъкна още, че турските униформени патрулират много по-активно вече от тяхната страна и правят проверки за незаконно оръжие, наркотици и каналджийство.

"Предадох вчера на министъра списъци с такива турски граждани, за които имаме данни, че се занимават с това, и получих неговото уверение, че ще има акция в Турция. Такива акции по линия на наркотици бяха вече проведени. При тях бяха задържани големи количества наркотици - от самолет и от камион, за които ние подадохме данни. "Това взаимодействие със сигурност ще доведе до резултати и ще подобри ситуацията във връзка с този вид престъпления и в двете държави", каза още Демерджиев.