В понеделник ще внесем в парламента седем антикризисни мерки, които в спешен порядък парламентът да разгледа. Това каза по Нова депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

Делян Добрев отбеляза и няколко точки, по които мерките на ГЕРБ съвпадат с приоритети, заявени от "Продължаваме Промяната". Евроатлантическите партии ще подкрепят поне две от тях - продължаване на компенсациите за бизнеса през цялата 2023 г. и забрана за либерализация на битовия пазар на тока до 1 януари 2026 година, смята Добрев.

ГЕРБ вече обявиха, че ще внесат в НС няколко проекта на решения и законопроекти, свързани с бюджета, разходите за отбрана и енергетиката. 

В следващите три години заради управлението на "промяната" трябва да се изтеглят 45 милиарда дълг, твърди бившият министър на икономиката и енергетиката. Изборите, според него, са най-лошият вариант в момента за бъдещето на държавата. Затова, по думите му, партиите трябва да преговарят и да приемат спешни реформи. На въпрос ГЕРБ включват ли в тези "разговори" и президента Румен Радев, Делян Добрев отговори: "Ще помолим Радев да помоли тези след нас да не правят пожар в държавата".

Много хора ги е страх от гласуването с машини и дори не отиват да гласуват, защото ги е страх, каза още депутатът от ГЕРБ-СДС. Той коментира вече заявеното от "БСП за България" намерение за внасяне на промени в Изборния кодекс за връщане на хартиените бюлетини.

Има хора, които не отиват да гласуват с машини, защото ги е страх от машините. Страх ги да не се изложат пред цялата изборна комисия, която ги гледа. Има хора от Хасковска област, които ми казват точно това. Хората не искат да гласуват с машините и голяма част от хората не вярват на резултатите от машините, обясни позицията си Делян Добрев.

По-рано съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков коментира, че връщането на хартиените бюлетини би отворило вратата за изборни манипулации. Според Добрев, няма доказателства за подобни твърдения.

Депутатът от ГЕРБ-СДС не смята, че избирането на Вежди Рашидов за председател на парламента е сформирало "нова коалиция". Добрев напомни, че от БСП вече ясно са заявили, че не биха подкрепили правителство с мандат на ГЕРБ.

Рашидов бе кандидат на повече от 50% от народните представители. Не им прави чест на колегите да говорят срещу него. Той има много повече парламентарен опит от цялата група на "Продължаваме промяната", бил е министър. Колегите от ПП се държаха като в детската градина, смята Делян Добрев.