"МВнР не би трябвало да е спор, защото това министерство е на ГЕРБ, сега изведнъж Промяната иска да го вземе". Това коментира в "Панорама" депутатът Делян Добрев от ГЕРБ.

По думите на Добрев Кирил Петков пръв поставил ултиматум на Бойко Борисов, че ако ПП не вземат МВнР, отиваме на избори. От Промяната искали външното министерство, за да може "Ники (Николай Денков - б.р.) да пътува".

"Във вторник на изпълнителна комисия Борисов ни каза, че Кирил Петков му е казал: "Ники трябва да пътува". Ние бяхме много озадачени и тогава започна атаката срещу Мария Габриел как не може едновременно да е премиер и външен министър. Ние тогава отстъпихме и казахме "Добре, няма да е Мария Габриел, ще излъчим някой друг". Вчера имахме второ заседание на изпълнителната комисия, където Борисов дойде и ни каза: "Тази сутрин Кирил Петков ми каза - няма втори, няма трети, ние това министерство го искаме и това е червена линия".

Добрев обвърза желанието на ПП да контролират МВнР с постигане на външнополитически цели и по-конкретно - с "разнасяне на руски опорки пред западните партньори".

"Те работят за руснаците. Нали горивото щеше да стане 4 лв., ако не внасяме руски петрол, нямаше да има дизел, щеше да спре да работи "Нефтохим"-а, 2000 души щяха да останат без работа? Слушахме им опорките година и половина. От 1 януари руски нефт няма. За почти месец и половина скочиха ли цените? Прехвърлиха ли маркучите по бензиностанциите", попита той.

ГЕРБ имат много по-подготвени хора за външен министър от Промяната, категоричен е Добрев.

"Една Мария Габриел, Даниел Митов дори, Катя Захариева - имаме колкото си искаш хора с опит. Извинявайте, ама акад. Денков е химик и образователен министър".

Вътрешното министерство, което ПП-ДБ също критикуват, си било тяхно, но понеже са се скарали с министъра, го приписали на ГЕРБ, смята депутатът.

Добрев не е съгласен с позицията на партията си, че частичното влизане в Шенген е успех и го нарече "бутафорно".