Бившият министър на енергетиката Делян Добрев предупреди финансовия министър Асен Василев, че ще пусне сигнал в прокуратурата срещу него. Причината - делата на трите ЕРП-та срещу България.

По думите му страната ни може да загуби делото с ЧЕЗ, защото "някой е спрял плащането на международните адвокати на България". Искът на ЧЕЗ срещу България е за 2.13 милиарда лева.

От Финансовото министерство отрекоха твърденията на Добрев като обясниха, че в момента правят преглед на предявените от кантората фактури, като всякакви въпроси относно фактурираните разходи са предмет на разговори между двете страни.

В пост във фейсбук Добрев изказва съмнение, че след две спечелени дела някой много се старае да загуби третото

"Трите ЕРП-та водят идентични дела срещу България за милиарди левове. Двете дела ги спечелихме, третото (с ЧЕЗ) продължава. Запознат съм в детайли с тях, защото аз и колегата Драгомир Стойнев (БСП) сме ключовите свидетели на България. Аргументите на нашата страна са солидни и непробиваеми. Затова и печелим делата, както сме спечелили всички останали арбитражи до сега. За да загубим третото дело, някой трябва много да се постарае да провали нашата защита. И този някой дава всичко от себе си и се старае максимално. Този някой е спрял плащането на международните адвокати на България по това дело", пише Делян Добрев в пост във фейсбук.

Колегите ми казват - сигурно иска да смени адвокатите и да му връщат комисионни. Не, приятели! Те играят много по на едро. Преди много време още ви казах, че тях ги интересуват милиардите, не милионите. Много е трудно човек да си представи разликата между милион и милиард, затова ще ви я демонстрирам с време:

Ако една секунда е 1 лев, то 1 милион лева са 11,5 дни. Колко дни според вас е 1 милиард? Не са дни, години са! 31,5 ГОДИНИ. Това е разликата между милион и милиард. Едното е 11 дни, а другото 31 години!

ЧЕЗ иска България да й плати 2.13 милиарда лева. Превърнати във време, това са 67 години. Колосална сума за нашата държава! И няма да я плаща Асен Василев, а ще я плащаме всички ние. Асен Василев ще е на някой остров с алкохолни коктейлчета на плажа и прислуга около него.

Настоявам премиерът Денков веднага да предприеме действия за защита на дъжавния интерес. В противен случай ще подам сигнал в прокуратурата."

На свой ред от Министерството на финансите заявиха, че категорично не отговарят на истината разпространените твърдения, че страната ни ще загуби арбитражното дело на ЧЕЗ срещу България в Международния център за решаване на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон поради спиране на плащанията към международната правна кантора, която представлява страната пред арбитражния трибунал..

"В момента министерството прави преглед на предявените от кантората фактури, като всякакви въпроси относно фактурираните разходи са предмет на разговори между двете страни. Това е нормален процес по преглед и одобрение на големи плащания от страна на държавата и по никакъв начин няма да повлияе на защитата на страната. Подобни твърдения само биха попречили на нормалната работа по подготовката по делото", се казва в съобщението на МФ.

"Дирекция "Съдебна защита" на Министерството на финансите работи с международната кантора по подготовката на защитата по арбитражното дело, въпреки че директорът й Иван Кондов е в болнични от два месеца", пише още в него.