"Пристигнахме днес в България на първата си официална визита и ще се срещнем с официални представители, депутати от управляващата партия и от опозицията, за да обсъдим сътрудничеството и да обясним палестинската кауза", заяви депутатът Исмаил ал-Ашкар по телефона от София, предаде агенцията, цитирана от БГНЕС.

Той уточни, че визитата в България идва в отговор на покана от културни институции, които уредили няколко срещи, както и лекции в университети.

Говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева обаче заяви пред БНТ и  Дарик радио, че няма договорена официална визита на представители на Хамас в България, нито са планирани срещи с държавни лица.

По информация на bTV тримата са пристигнали на частна визита по покана на неправителствената организация „Център за близкоизточни изследвания”.

Неговият директорът му Мохд Абуаси потвърди по-късно пред Mediapool, че посещението не е официално и българското правителство няма нищо общо с него. Той не посочи какви срещи са планирани на гостите у нас, но обясни, че идеята на визитата е след като България посочи военното крило на ливанската групировка Хизбула като свързано с атентата в Бургас, да се покаже, че страната ни има балансирана политика.

И Хизбула, и Хамас са врагове на Израел и имат силни връзки с Иран. Хамас обаче е включена в списъка на ЕС на терористичните организации, за разлика от Хизбула, макар сега Израел и САЩ да засилиха натиска това да се случи. Смята се, че делегация на Хамас за първи път посещава държава от Европейския съюз по тази причина.

Засега само лидерът на "Атака" Волен Сидеров съобщи, че е възможно да се срещне с делегацията. Пред вестник "Труд" той коментира, че отдавна поддържа връзки с палестинската общност в България и е търсен контакт с него за среща с представители на палестинския парламент. "Ще проверя кои са те и ще реша дали да се видя с тях", уточни Сидеров.

Членове на палестинската групировката посетиха миналата година Швейцария, която не е член на ЕС, за да присъстват на изслушване в местната Комисия за интерпарламентарен съюз. Това предизвика остри критики от Израел, а тогавашният външен министър Авигдор Либерман нарече поканата на комисията "пример за международно лицемерие".