Министърът на енергетиката Росен Христов е изгонил представителите на Европейската банка за възстановяване и развитие, които са консултант по проекти в енергетиката по Плана за възстановяване и устойчивост за над 3 млрд. лв. Това съобщават от "Демократична България", като поясняват, че това е станало ясно от отговора на въпроса на депутата Ивайло Мирчев при изслушването на министъра в комисията по енергетика в сряда.

Ситуацията е безпрецедентна и поставя в риск двата основни енергийни проекта по Плана за възстановяване, по които ЕБВР трябваше да предложи техническа помощ на МЕ и МФ, пишат от партията.

По думите им с обща стойност от € 1.7 млрд., двата проекта са ключови за енергийния преход в страната, като имат за цел да присъединят 1425 МВт ВЕИ мощности в страната.

Мирчев е попитал как е преминала последната среща с представителите на ЕБВР и има ли индикация, че банката няма да работи с нас и това как ще се отрази на проектитет по ПВУ за над 3 млрд.

Министър Христов отговори, че правителството е отказало да приеме предложеното от банката споразумение като консултант, защото то било едностранчиво и "включва много неизгодни за нас условия, включително отказ за поемане на всякаква отговорност". И нямало никакви индикации, че са склонни да преразгледат условията. Христов дори призна, че ЕБВР е казала пред Еврокомисията, че няма желание да работи по проекта, появяват от ДБ и продължават:

"ЕБВР не е единствената институция, която може да окаже такива услуги, ще се обърнем към Световната банка и Европейската инвестиционна банка. Проблемът е, че има срокове по ПВУ, който е приет без много анализи и те са предизвикателни, като до момента не е свършено много по тях." Така министърът призна, че реализацията на проектите е под въпрос".

Депутатите отбелязват, че Мирчев е попитал директно Христов дали няма да загубим тези над 3 млрд. и възможно ли е решението на ЕБВР да е резултат от комуникацията с него.

Росен Христов отговори, че поне в частния сектор, откъдето той идва, ЕБВР е трябвало да поискат доизясняване на втора среща. И заяви, че министерството в най-кратки срокове ще търси друг консултант, защото този е неизгоден за България, коментират от ДБ.

Ден по-рано Христов обясни пред депутатите, че МС е отказал да приеме споразумението с ЕБВР, предвиждащо банката бъде консултант, с инструкции то да бъде преразгледано, тъй като предложението на организацията включва много неизгодни за България условия.

"След като ние заплащаме сериозни суми на банката да работи като консултант и както са нормалните търговски практики, договорът, който бе предложен, е изключително едностранен и с право Министерски съвет отказа да го одобри", заяви още служебният министър. На проведена среща страната ни ясно е изтъкнала всички недостатъци на документа и е дала възможност на ЕБВР да коригира предложението си. До момента все още няма постъпило официално уведомление за това дали банката смята да преразгледа споразумението. Проблемът обаче е, че има срокове по Националния план за възстановяване и устойчивост. Има обаче други институции, които могат да заместят ЕБВР, заяви служебният министър на енергетиката.