"Призоваваме всяка дума в пълния запис от заседанието на парламентарната група на "Демократична България" да бъде чута, осмислена и всеки сам да реши", заявиха от ДБ. Късно вечерта в петък те публикуваха пълния запис от заседанието, което повече лавина от политически събития и навярно съдбоносни за страната ни решения.

"Демократична България" публикува на сайта си (dabulgaria.bg) пълния запис от работната среща на парламентарната група, за да може всеки да се запознае и да оцени дали и какво се е променило за страната в резултат на разговорите в нея.

"Виждаме как един запис се превръща в пропаганден материал, от който се разпространява откъси, извадени от контекста цитати по медиите. Предполагам, че някои от хората, които взимат решения, го правят от извадени от контекста парчета", заяви съпредседателят Христо България.

"Нека всеки да прецени какво всъщност се е променило в България. Защо трябва да хвърляме страната в поредни избори. Ние сме готови, но сигурни ли сме, че това е най-доброто решение при всички задаващи се кризи", добави той.

Христо Иванов заяви, че в разговорите с депутатите от парламентарната група се обсъждат въпроси, обсъждат се рискове и се анализира актуалната ситуация по начин, по който работи професионалната политика. Според него от записа става ясно, че всички адресирани проблеми в последните месеци са били обсъждани на срещата.

"Застанахме на позицията, че трябва да имаме правителство не защото се харесваме, защото си имаме доверие в тази четворна коалиция или защото има лесни отговори. А защото смятаме, че страната няма нужда от нови избори и защото смятаме, че идва тежка зима. Подхождаме към този въпрос изключително сериозно и ако някой не го разбира, значи не разбира как се прави политика", каза той.

Христо Иванов добави, че "Демократична България" беше готова да изтегли своите министри и да даде парламентарна подкрепа без претенции за постове. "Имаме отговорност към страната. Въпросът е не кой на кого е обиден, кой какво не му е харесало, а каква отговорност си готов да поемеш за отговорността на тази страна. Това се съдържа и в този запис. Ние сме напълно спокойни за нашата роля", добави той.

Той коментира и позицията на Станислав Трифонов да прекрати участието на ИТН в преговорите на базата на записа.

"Ако Слави Трифонов е готов да счупи всичко за четвърти път и неговата парламентарна група се подчини на този импулс, трябва да се обърне внимание, че най-заинтересованите са ГЕРБ и ДПС. Въпросът е дали търсим как да избягаме от отговорност или търсим как да намерим решение за страната. Ако просто трябва да си спасим егото и отговорността, може би това е много добър изход.

"Да, смятам, че фиксацията да имаш свои министерства, да е само твое, ти да назначаваш хората, да имаш собствен бюджет и да виждаш единствено това - това е абсолютен погром", каза той.

"Демократична България" е готова да се яви на избори въпреки всички задаващи се кризи - икономическа, геополитическа и здравна.

"Ше отидем на избори спокойни, защото знаем, че сме били професионални и отговорни. Ще отидем пред избирателите като хора, които сме застанали на страната на здравия разум и на съзнанието, че България е по-голяма от всички възпалени ега, претенции, мераци за позиции", добави той.

Иванов апелира всеки да се запознае с целия запис, да види, че става дума за абсолютно рутинна политическа среща на ПГ на ДБ.

"Ние сме професионални политици и сме длъжни да обсъждаме всички аспекти на ситуацията, с всички възможни мотиви на играчите", обясни той.

Пълният запис на срещата, която взриви политическата обстановка, ВИЖТЕ ТУК>>

Стопкадър